Osadníci z kolonie Yitzhar napadli palestinskou vesnici Burin, zatímco armáda nečinně přihlížela

6. září 2011 | International Solidarity Movement, Západní břeh Jordánu

Zatímco v malé palestinské vesnici Burin probíhala svatební oslava, izraelští osadníci z nelegální kolonie Yitzhar využili příležitosti k zapálení olivových hájů. Následkem požáru bylo zničeno přes 200 olivovníků.

Hořící olivovníky u vesnice Burin po útoku osadníků z kolonie Yitzhar

Dne 5. září v 5 hodin ráno byli obyvatelé vesnice Burin a přilehlých usedlostí probuzeni hlukem poté, co osadníci házeli kameny na jejich zaparkovaná auta. Násilí a obtěžování pokračovalo po celý den a vyvrcholilo po třetí hodině, během svatební oslavy, která zrovna ve vesnici probíhala. Osadníci z nedaleké osady Yitzhar zaútočili na vesnici z okolních kopců, ze kterých posílali směrem k olivovým hájům hořící pneumatiky, s cílem způsobit co největší škody.

Když na místo dorazila izraelská armáda, osadníci se vrátili zpět do osady. Vojáci však zablokovali silnici, čímž zamezili hasičskému autu v přístupu k požáru. Část vesničanů, kteří se účastnili svatební oslavy, vyrazila směrem k olivovým hájům, byli však rovněž zastaveni armádou.

“Osadníci měli zamaskované obličeje a jeden z nich měl videokameru, na kterou všechno dění natáčel,” popsal události Ghassan, obyvatel Burinu. Zatímco osadníci přihlíželi, jak olivovníky hoří, přidala se k nim další skupina osadníků, z přilehlých osadnických stanovišť.

Následkem tohoto incidentu přišlo pět palestinských rodin o více než 200 stromů. Ilegální osadníci z kolonie Yizhar, založené v roce 1984, zapálili nebo vyvrátili z kořenů celkem již na 4000 olivovníků.

Tento útok byl součástí takzvané “price tag” kampaně (neboli cenovkové kampaně), během které osadníci násilně napadají Palestince, často odvetou za vyklizení nelegální izraelské kolonie izraelskou armádou. Cílem těchto kampaní je znepříjemnit Palestincům život na Západním břehu Jordánu a rozšířit kolonizaci jejich území. Mezinárodní hnutí solidarity se zejména během sklizně oliv, kdy útoky stupňují, aktivně zapojí do snah o zajištění bezpečnosti Palestinců a do sklizně samotné.

Více informací o kampani ke sklizni oliv naleznete na anglických stránkách ISM.

This entry was posted in Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.