Pozvánka na přednášku: Jeff Halper: Globalizace Palestiny a pacifikační průmysl, úterý 3. září v 19:00, Novotného lávka, Praha

English below — Zveme vás na přednášku a besedu s izraelským antropologem a aktivistou Jeffem Halperem “Globalizace Palestiny a pacifikační průmysl”, která se koná v úterý 3. září 2019 v 19:00 na Novotného lávce 5, Praha 1, místnost č. 319. Pracovním jazykem angličtina, vstup volný. Událost na facebooku zde.

Přednáška významného izraelského antropologa, aktivisty a autora několika knih k Palestině/Izraeli se zaměří na technologie k pacifikaci obyvatelstva, které Izrael společně s novými zbraňovými systémy testuje na okupovaných palestinských územích. Halper ukazuje, jak Izrael získává podporu pro zesílení svých vojenských operací a militarizaci společnosti vyvoláváním strachu z nepřítele, který je „za branami“.

Integrace militarizovaných systémů do civilní společnosti – včetně databází sledujících civilní aktivity, automatizované systémy cílení, bezpilotní letouny a další – se stává běžnou v každodenním životě. Okupovaná palestinská území jsou pro tento přístup skutečnou laboratoří a Izrael tak může vyvážet takto odzkoušené pacifikační technologie dále do světa. Tato nová metoda „války proti lidem“ se rychle globalizuje s tím, jak hlavní kapitalistické mocnosti a korporace přeměňují armády, bezpečnostní agentury a policejní síly na účinný nástroj globální kontroly a pacifikace.

Halper čerpá z přímého a dlouhodobého výzkumu, který shrnul ve své poslední knize War Against the People: Israel, the Palestinans and Global Pacification (Pluto Press 2015)

Jeff Halper je izraelský antropolog a zakládající člen Izraelského výboru proti demolicím (Israeli Committee Against House Demolitions – ICAHD). Vyučoval na univerzitách v Izraeli, USA, Latinské Americe a v Africe. Kromě mnoha jeho akademických a politických prací je autorem i řady dalších knih, jako jsou Between Redemption and Revival: The Jewish Yishuv in Jerusalem in the Nineteenth Century (Westview, 1991) či Obstacles to Peace: A Critical Re-framing of the Israeli-Palestinian Conflict (čtvrtá edice, 2009). Jeho vlastní cesta od sionismu k postsionismu je shrnuta v knize An Israeli in Palestine: Resisting Dispossession, Redeeming Israel (Pluto Press, 2008).

V roce 2006 byl Jeff Halper, spolu s palestinským intelektuálem a aktivistou Ghassanem Andonim, organizací American Friends Service Committee nominován na Nobelu cenu míru.

Moderuje Lucie Lou a Zdeněk Jehlička.

Akci pořádá iniciativa Ne naším jménem! – Za spravedlivý mir na Blízkém východě

Událost na facebooku: https://www.facebook.com/events/483288785566834/

Související:

Deník Referendum: Rozhovor s Jeffem Halperem: V Palestině je jedinou cestou dekolonizace

 

English – A warm welcome to the lecture by a renown Israeli anthropologist and political activist Jeff Halper, “Globalization of Palestine and Pacification Industry” which takes place on Tuesday 3rd September 2019 at 7 PM at Novotného lávka 5, Prague 1. In English, free entry. Find more info on Jeff and his work on ICAHD’s website: https://icahd.org/publications/

This entry was posted in Akce and tagged , , . Bookmark the permalink.