Doporučujeme: Film o psychologii největšího tabu izraelské společnosti, pátek 24. května ve 20:30, kino Ponrepo, Praha, vstup volný

English here Doporučujeme promítání dokumentárního filmu On the Side of the Road (2013) izraelské režisérky Lii Tarachansky, které se koná v pátek 24. května 2019 ve 20:30 v pražském kině Ponrepo (Bartolomějská 11, Praha 1). Film bude promítnut v původním znění s českými a anglickými titulky, vstup volný. Akci pořádá palestinské velvyslanectví v ČR. Událost na facebooku.

Promítání se koná v rámci připomenutí 71. výročí palestinské Nakby – katastrofy, kdy mezi lety 1947 a 1949 sionistické teroristické skupiny a později vojáci zabili 15 tisíc Palestinců a dalších 750 tisíc vyhnali z jejich domovů. Přes 500 palestinských měst a vesnic bylo vysídleno nebo srovnáno se zemí, aby si menšina (30 % tehdejší populace Palestiny) především evropských přistěhovalců mohla založit židovský stát, kde by byli většinou. Ničení a vyhánění podle sionistického Plánu Dalet bylo tak systematické, že nejen izraelský historik Ilan Pappé je označuje za etnické čistky.

Izraelská filmařka Lia Tarachansky nejdříve vyrůstala na Ukrajině tváří v tvář tamnímu antisemitismu, aby se přestěhovala do Izraele, kde ji čekal židovský rasismus a pokřikování “ty smradlavá Rusko”. Později se malá Lia s maminkou přestěhovaly na okupovaný Západní břeh Jordánu, kde si Lia vybudovala izraelskou identitu absolutně potlačující vnímání existence Palestinců. Zrcadlo její roli osadnice nastavili až progresivní židé v Kanadě, během jejích studií. Lia začala zkoumat práce sociologa Stanley Cohena a bolestně dekonstruovat svou falešnou identitu, kterou jí vštípil izraelský kolonialismus.

Lia pochopila, že základním sebeklamem a klíčovým problémem v komunikaci mezi běžnými Izraelci a Palestinci je fakt, že Izraelci naprosto popírají dnes už bohatě zdokumentovanou etnickou čistku, která začala v roce 1947-8, ale dodnes neskončila.

Lia ve filmu zkoumá, proč Izraelci o těchto událostech odmítají hovořit a proč je jakékoli zpochybňování nacionalistické státní ideologie většinou razantně odmítáno. A to i když se ke zločinům roku 1948 přiznávají samotní jeho vykonavatelé z řad ozbrojených jednotek Palmachu a dalších skupin, jejichž výpovědi sbírá izraelská organizace Zochrot.

Chcete-li porozumět tomuto popírání, musíte nejprve začít chápat dehumanizaci. Pokud se podíváte na jakékoliv místo, kde se v minulosti objevilo masivní vyhánění, předcházela mu vždy masivní kampaň dehumanizace.“ — Like Tarachansky

Po filmu bude následovat debata.

Zdroj: https://www.facebook.com/events/452339992202092/

This entry was posted in Akce, Píše se jinde. Bookmark the permalink.