Doporučujeme: Proměny českého antisemitismu ve 20. a 21. století, úterý 12. března v 18:30, Pražské kreativní centrum, Staroměstské nám. 4/1, Praha

Doporučujeme přednášku “Proměny českého antisemitismu ve 20. a 21. století“, která se koná v úterý 12. března 2019 v 18:30 v Pražském kreativním centru (Staroměstské náměstí 4/1, Praha 1) a jíž pořádá organizace SOK – sdružení pro levicovou teorii. Událost na facebooku.

Antisemitismus se během 19. a 20. století stal jedním z důležitých ukazatelů charakteru evropských sociálních hnutí. Po prvních krizích liberálních režimů a neregulovaného kapitalismu pomáhal mobilizovat společnost proti liberálním elitám a za „čistý“, sjednocený a solidární národ.

Uspěla-li tato mobilizace, stal se žid nepřítelem národa, který měl zvenčí i zevnitř podkopávat základy národního státu. Antisemitismus zakořenil jako jakási předloha moderního rasismu, který se ovšem nezaměřoval pouze na židovské obyvatelstvo, ale v principu na celou společnost.

Přednáška se zaměří na vývoj antisemitismu v českém 20. a 21. století, na jeho vrcholy, pády a proměny, ale také na možnosti srovnání s dalšími formami rasismu, zejména s anticiganismem a islamofobií.

Přednáší Vít Strobach. Po přednášce bude následovat diskuze.

Zdroj: https://www.facebook.com/events/3075171119224331/

Související:

This entry was posted in Píše se jinde. Bookmark the permalink.