Doporučujeme film: Co Walla chce, Jeden svět, 11. a 12. března, Praha

Doporučujeme promítání dokumentárního filmu z Palestiny s názvem Co Walla chce (What Walla Wants, 2018)  kanadské režisérky Christy Garland, které probíhá v rámci lidskoprávního festivalu Jeden svět.

Projekce:

po 11. 3. ve 20:30 | Kino 35 | debata s režisérkou
út 12. 3. v 17:30 | Kino Atlas velký sál | debata s režisérkou, moderuje: Zdeněk Jehlička

Walaa vyrostla v uprchlickém táboře Balata na Západním břehu Jordánu. Vychovali ji příbuzní, protože její matka byla v izraelském vězení. S nepřízní osudu se Walaa rozhodla bojovat svérázně: chce se stát policistkou.

Pět let natáčela režisérka Christy Garland dívku, která dostala hned na začátku hry špatné karty. Narodila se v palestinském uprchlickém táboře, otec odešel od rodiny, matka se z vězení vrátila, když bylo Walee 15 let. Není divu, že z ní vyrostla rebelka s komplikovaným vztahem k autoritám. I přesto, nebo snad právě proto, se rozhodne vstoupit do palestinské bezpečnostní služb. Učí se respektovat pravidla, vydržet extrémní fyzickou zátěž a hlavně bojovat za své ideály. Film je unikátním svědectvím nejen o neobvyklé hrdince, mladé palestinské feministce, ale ukazuje i fungování místní „policejní akademie“ ve všech odstínech drsnosti.

Zdroj: https://www.jedensvet.cz/2019/filmy-a-z/37007-co-walaa-chce

Související:

Zdroj: berlinale.de

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.