Tisková zpráva: Občanské iniciativy zaslaly premiéru Andreji Babišovi otevřený dopis k summitu V4 a Izraele

18. února 2018 | Ne naším jménem! Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě

otevřeném dopise vyzývají občanské iniciativy premiéra Andreje Babiše, aby na summitu zemí V4 a Izraele požadoval ukončení okupace palestinských území a blokády pásma Gazy a aby jednoznačně odsoudil výstavbu nelegálních osad na Západním břehu Jordánu včetně Východního Jeruzaléma.

Organizace a skupiny zabývající se problematikou okupované Palestiny v dopise vyjadřují znepokojení nad tím, že se summit koná v Jeruzalémě a připomínají, že Izrael východní část města v r. 1980 navzdory mezinárodnímu právu anektoval.

Izrael nezná rozdělení města na jeho západní a východní část, tak jak jej uznává mezinárodní společenství, ale protiprávně si nárokuje město celé,“ uvádí Zdeněk Jehlička z iniciativy Ne naším jménem – Za spravedlivý mír na Blízkém východě.

Součástí summitu V4 je návštěva Starého města v okupovaném Východním Jeruzalémě. „Vrcholný představitel českého státu, země, která si v nedávné minulosti prošla dvojí útrpnou okupací, se v doprovodu izraelských představitelů projde ulicemi okupovaného jeruzalémského Starého města a bude tak legitimizovat izraelský nárok na tu část města, kterou ani EU ani mezinárodní právo za izraelskou neuznává,“ dodává Jehlička.

Signatáři upozorňují na to, že summit má Izraeli napomoci rozdělit EU v jejím odmítavém postoji proti okupaci a varují před přemístěním velvyslanectví ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma, což by bylo v rozporu s mezinárodním právem.

Otevřený dopis zaslaly Ne naším jménem – Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě, Palestinský klub v ČR, International Solidarity Movement ČR, Jordánský klub v ČR, Brno for Palestine a Přátelé Palestiny.

Kontakt pro média: nenasimjmenem@gmail.com

Související:

Otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi ve věci summitu zemí V4 a Izraele

This entry was posted in Petice and tagged , . Bookmark the permalink.