Doporučujeme: ​Solidarita se Ženským pochodem v Gaze, úterý 3. července v 19:00, Foajé, Štefánikova 16, Bratislava

Doporučujeme akci pořádanou slovenskou Iniciativou za spravodlivý mier na Blízkom východe a Amnesty International Slovensko:

Palestínske ženy z Gazy protestujú proti blokáde a volajú po svetovej solidarite. / Event in solidarity with women of Gaza – held in Slovak language, with screening of short documentary films in English.

Príďte na premietanie do Foajé podporiť ženy v Gaze na Veľkom pochode návratu – za slobodu, ukončenie blokády a možnosť návratu do svojich domovov, na čo utečencov a utečenky oprávňuje rezolúcia 194 OSN.

Ako súčasť pokračujúcich protestov v Gaze sa v tento deň uskutoční aj veľký ženský pochod. Jeho organizátorky prosia svetovú verejnosť a ženské a feministické organizácie o podporu a solidaritu. Pozývame aj vás na solidárny večer so ženami v Gaze.

Prečítame si ich výzvu, povieme si o životných podmienkach v pásme Gazy a o pozadí Veľkého pochodu návratu a premietneme si niekoľko krátkych dokumentárnych filmov (v angličtine), ktoré nám priblížia život palestínskych žien pod blokádou tak, ako si ho zväčša nepredstavujeme – nie sú to len dcéry, sestry a matky pasívne trpiace trojnásobným útlakom – zneviditeľňovaním a diskrimináciou v rámci celosvetového patriarchálneho usporiadania, izraelskou blokádou a patriarchátom vlastnej palestínskej komunity – ale aj emancipované ženy, profesionálky a feministky: reportérky, zdravotníčky, vynálezkyne, maliarky, učiteľky, študentky, cyklistky. Aj ony si zaslúžia v našich myšlienkach vystúpiť z tieňa propagandy, stotožňujúcej populáciu pásma Gazy s “militantmi Hamasu” a ostro kontrastujúcej so skutočnosťou, v ktorej tak ako všade na svete približne polovicu populácie tvoria ženy a dievčatá (a špecifikom pásma Gazy je, že 45% populácie predstavujú deti do 14 rokov).

Na podujatí budeme vyberať dobrovoľné vstupné (v odporúčanej výške min. 2 €).

Událost na Facebooku: https://www.facebook.com/events/241769696553158/

This entry was posted in Akce, Píše se jinde and tagged . Bookmark the permalink.