Doporučujeme: Připomenutí 70. výročí palestinské Nakby – katastrofy, úterý 15. května v 18:00, Tři ocásci, Brno

Promítnutí dokumentárního filmu On the Side of the Road (2013) izraelské novinářky a režisérky Liy Tarachansky a večeře s palestinskými specialitami, u příležitosti připomínky Nakby, palestinské katastrofy. Koná se v Brně v kavárně Tři ocásci v úterý 15. května 2018 v 18:00 (Tř. kpt. Jaroše 18, Brno), událost na facebooku.

Připomenutí 70. výročí palestinské Nakby – katastrofy

Ve spojitosti s blížícím se 70. výročím deklarace státu Izrael se málo mluví o událostech, které v té době postihly tisíce Palestinců. Tyto události se označují arabským slovem Nakba, které v překladu znamená katastrofa. A není divu, protože mezi lety 1947 a 1949 zabili izraelští vojáci 15 tisíc Palestinců a dalších 750 tisíc bylo vyhoštěno ze svých domovů. Pět set palestinských měst a vesnic bylo vysídleno a zničeno a toto ničení a vyhánění nabylo takových rozměrů, že izraelský historik Ilan Pappé je označuje za etnické čistky.
My si Nakbu připomeneme večeří z palestinských specialit a promítaním filmu On the Side of the Road, ve kterém izraelská filmařka Lia Tarachansky zkoumá, proč izraelská společnost o Nakbě vůbec nehovoří a jakékoli poznámky o ní jsou ihned zamítnuty. Podle jejích slov: “Chcete-li porozumět tomuto popírání, musíte nejprve začít chápat dehumanizaci. Pokud se podíváte na jakékoliv místo, kde se v minulosti objevilo masivní vyhánění, předcházela mu vždy masivní kampaň dehumanizace.

On the Side of the Road (Izrael, Palestína, anglicky, hebrejsky, arabsky s anglickými a českými titulky, 83 min., 2013)

Událost na facebooku: https://www.facebook.com/events/191058728205016/

Související informace k Nakbě:

6minutové shrnutí v angličtině:

Al Nakba – Al Jazeera – 4dílný dokumentární film s českými titulky

This entry was posted in Akce. Bookmark the permalink.