Podepište: Žádáme okamžité propuštění 16leté Ahed Tamimi

Aktivní petice, podepiště prosím, každý hlas je důležitý:

Pozn. ISM ČR: V době zadržení měla Ahed 16 let. Své sedmnácté narozeniny “oslavila” 31. ledna 2018 v žaláři. V petici Amnesty jsme ponechali věk v době zadržení.

24. ledna 2018 | Amnesty International Slovensko

Šestnáctiletá palestinská aktivistka Ahed Tamimi z vesnice Nabi Saleh se spolu s rodinou už roky statečně staví proti izraelské okupaci. Dnes však čelí hrozbě deseti let ve vězení kvůli hádce s izraelskými vojáky.

15. prosince 2017 Ahed Tamimi s rodinou protestovali proti Trumpovu rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Ve zvratu událostí byl její 14letý bratranec Mohamed zblízka střelen do hlavy izraelským vojákem a následně potřeboval operaci, která si vyžadovala odstranění části lebky.

Později se v ten samý den Ahed střetla s izraelskými vojáky tváří v tvář, když vstoupili na dvorek rodinného domu. Video, které se o té doby stalo virálním, obsahuje záběry neozbrojené dívky, jak dává facku, strká a kope dva ozbrojené izraelské vojáky, kteří mají oblečenou obrannou výstroj. Bylo očividné, že pro ně neznamená žádnou reálnou hrozbu. Nyní by však mohla čelit 10 letům za mřížemi – trestu, který je až hanebně nepřiměřený.

19. prosince 2017 byl uprostřed noci rodinný dům Ahed přepaden izraelskými vojáky. Byla zatčena a nyní čelí obviněním z napadení, bránění výkonu práce vojáků a pobuřování. Po dobu zadržení musela v průběhu několika nocí snášet útočné výslechy a výhrůžky vůči své rodině. Hrozí jí proces před izraelským vojenským soudem pro mladistvé.

Ahed Tamimi neudělala nic, co by opravňovalo zadržení 16leté dívky. Je jednou z přibližně 350 palestinských dětí držených v izraelských vězeních a detenčních zařízeních.

Pozadí případu
Nabi Saleh je vesnice na Západním břehu Jordánu, území pod izraelskou okupací mezi Izraelem a Jordánskem, ve které žije 550 lidí. Od roku 2009 obyvatelé vesnice pořádají pravidelné páteční pokojné protesty proti izraelské vojenské okupaci a nelegální izraelské osadě Halamiš, která zabírá většinu jejich zemědělské půdy.

Izraelská armáda reaguje na mírové protesty vesničanů neadekvátní silou. Dosud zabili tři lidi, Mustafu Tamimiho, Rushdiho Tamimiho a Sabaa ‘Obeida, a zranili stovky lidí, včetně žen a dětí. Izraelská armáda rovněž zastrašuje vesničany a vesničanky prováděním nočních razií, zadržováním dětí a svévolným používáním zbraní jako například slzný plyn.

Odeslaný dopis
http://pripady.amnesty.sk/pripad/petice/ahedtamimi

Prime Minister
Benjamin Netanyahu
Prime Minister’s Office
3 Kaplan St. Hakirya
91950 Jerusalem
Israel

Šestnáctiletá palestinská aktivistka Ahed Tamimi se spolu s rodinou už roky statečně staví proti izraelské okupaci. Dnes však čelí hrozbě 10 let ve vězení kvůli hádce s izraelskými vojáky. 15. prosince 2017 – v době protestu proti Trumpovu rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele – se Ahed Tamimi dostala do konfliktu s izraelskými vojáky. Neozbrojená dívka, která fackovala dva ozbrojené izraelské vojáky oblečené do obranné výstroje, však nepředstavovala žádnou reálnou hrozbu.

Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyzýváme, aby:

  • se zasadil o bezodkladné propuštění palestinské aktivistky Ahed Tamimi, které může hrozit až 10 let ve vězení,
  • zajistil, aby palestinské děti nebyly podrobeny zadržování anebo vazbě, kromě případů, kdy je to prokazatelně nevyhnutelné a přiměřené, a to jako poslední možnost a na co nejkratší dobu.

http://pripady.amnesty.sk/pripad/dopis/ahedtamimi/1/preklad
http://pripady.amnesty.sk/pripad/dopis/ahedtamimi/1

https://www.amnesty.org/en/get-involved/take-action/release-16-year-old-palestinian-activist-ahed-tamimi/

Související:

This entry was posted in Akce, Píše se jinde and tagged , , . Bookmark the permalink.