Doporučujeme: Fadi Thabet – výstava fotografií Okno do Gazy, 22. března – 7. května, Žižkostel, nám. Barikád 1, Praha 3, vernisáž 22. března v 18:00 s Rajou Meziane (Alžírsko)

Palestinská ambasáda v ČR zve na výstavu uměleckého fotografa Fadiho Thabeta nazvanou Okno do Gazy, která se koná od 22. března do 7. května 2018 v pražském komunitním centru Žižkostel (náměstí Barikád 1, Praha – Žižkov) – zastávka busu 207 a 136.

Vernisáž se koná ve čtvrtek 22. března 2018 v 18:00 v rámci festivalu Žižkovská noc a speciálního programu From Art into Politics, a to za účasti velvyslance Palestiny v ČR. Hudební doprovod Raja Meziane (Alžírsko). Událost na Facebooku, podrobnosti na webu palestinské ambasády v ČR.

 

Fadi Thabet pochází z Palestiny z pásma Gazy, kde absolvoval Fakultu výtvarného umění. V současné době pracuje pro Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Thabet se specializuje na uměleckou fotografii, olejomalbu a arabskou kaligrafii. Zúčastnil se několika arabských a mezinárodních festivalů a výstav. Na soutěžích umělecké fotografie mu bylo uděleno několik ocenění, z nichž nejpozoruhodnější je zlatá medaile od Arabské asociace fotografů v Káhiře. Další ocenění mu byla udělena na výstavách v Palestině, Jordánsku a Spojených arabských emirátech. Ve svých fotografických a uměleckých dílech se Fadi Thabet vždy snaží vystihnout prostou lidskost.

Thabet fotí pouze v Gaze, protože přes její hranice je téměř nemožné se dostat. Jeho fotografie na tvářích lidí v utečeneckých táborech a mezi ruinami domů často zachycují úsměvy a prchavou poetiku. Jsou to však momenty a úsměvy obtěžkané každodenní tíhou života v izolovaném pásmu Gazy, kde OSN opakovaně varuje, že za současných životních podmínek je situace dlouhodobě neudržitelná. V Gaze sice žijí jedni z nejvzdělanějších mladých lidí v arabském světě, ale zároveň je tu nejvyšší nezaměstnanost na světě.

Území pásma Gazy o velikosti Bratislavy je se dvěma miliony obyvatel jedním z nejhustěji obydlených míst na planetě, přičemž polovina Gazanů jsou děti.

I přes těžké životní podmínky se rodiny v Gaze snaží neztrácet naději, milovat život, doufat v lidskost a hlavně přežít. To je prostý vzkaz lidí, který se Thabet snaží svými fotkami okřídlit a poslat za hranice Gazy: „Jsme lidé jako vy, život milujeme a doufáme v šanci ho žít.

Zdroj: https://www.palestine.cz/cz/newsd-vystava-okno-do-gazy (redakčně upraveno)

Hudební doprovod – vernisáž 22. 3. v 18:00 (Žižkostel, Praha)

Raja Meziane – zpívající právnička. Pochází z Alžírska, kde je se svým angažovaným uměním již známou zpěvačkou. Texty písní mají často lidskoprávní rozměr, přičemž osvobození Palestiny považuje za klíčové pro všechny ostatní konflikty na Blízkém východě. Přesvědčení o důležitosti lidských právvedlo Raju ke studiu práva a k právnické kariéře. Raja je eklektická umělkyně, autorka, skladatelka, herečka a režisérka, která s každým svým novým dílem odhaluje stále rostoucímu publiku trochu více ze svého vesmíru. Nedávno se Raja přestěhovala do Prahy, kde vystupuje se dvěma hudebníky, Sharifem Khliefem z Nazaretu (oud) a Jiřím Pěluchou z Prahy (droboka). Všichni muzikanti pochází z velmi odlišného prostředí, což jim na pódiu umožňuje nabídnout různé hudební žánry. YouTube: https://www.youtube.com/user/rajameziane

Související odkazy – Fadi Thabet:

Články o fotografovi:

Obdobná výstava v Olomouci – 20/3 – 16/4 – Umělecké centrum UP:

 

This entry was posted in Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.