Doporučujeme: Fadi Thabet – výstava fotografií Okno do Gazy, 20. března – 16. dubna, Umělecké centrum Univerzity Palackého, Olomouc

10. března 2018 | Palestinské velvyslanectví v ČR

Palestinská ambasáda v ČR zve na výstavu uměleckého fotografa Fadiho Thabeta nazvanou Okno do Gazy, která se koná od 20. do 31. března 2018 v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci (Univerzitní 3-5, 1. patro, Olomouc). Slavnostní zahájení výstavy proběhne v úterý 20. března 2018 v 18:30 za účasti velvyslance Palestiny v ČR. Událost na Facebooku.

Fadi Thabet pochází z Palestiny z pásma Gazy, kde absolvoval Fakultu výtvarného umění. V současné době pracuje pro Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Thabet se specializuje na uměleckou fotografii, olejomalbu a arabskou kaligrafii. Zúčastnil se několika arabských a mezinárodních festivalů a výstav. Na soutěžích umělecké fotografie mu bylo uděleno několik ocenění, z nichž nejpozoruhodnější je zlatá medaile od Arabské asociace fotografů v Káhiře. Další ocenění mu byla udělena na výstavách v Palestině, Jordánsku a Spojených arabských emirátech. Ve svých fotografických a uměleckých dílech se Fadi Thabet vždy snaží vystihnout prostou lidskost.

Thabet fotí pouze v Gaze, protože přes její hranice je téměř nemožné se dostat. Jeho fotografie na tvářích lidí v utečeneckých táborech a mezi ruinami domů často zachycují úsměvy a prchavou poetiku. Jsou to však momenty a úsměvy obtěžkané každodenní tíhou života v izolovaném pásmu Gazy, kde OSN opakovaně varuje, že za současných životních podmínek je situace dlouhodobě neudržitelná. V Gaze sice žijí jedni z nejvzdělanějších mladých lidí v arabském světě, ale zároveň je tu nejvyšší nezaměstnanost na světě.

Území pásma Gazy o velikosti Bratislavy je se dvěma miliony obyvatel jedním z nejhustěji obydlených míst na planetě, přičemž polovina Gazanů jsou děti.

I přes těžké životní podmínky se rodiny v Gaze snaží neztrácet naději, milovat život, doufat v lidskost a hlavně přežít. To je prostý vzkaz lidí, který se Thabet snaží svými fotkami okřídlit a poslat za hranice Gazy: „Jsme lidé jako vy, život milujeme a doufáme v šanci ho žít.

Zdroj: https://www.palestine.cz/cz/newsd-vystava-okno-do-gazy (redakčně upraveno)

Související odkazy:

Fadi Thabet:

Články o fotografovi:

Video: https://youtu.be/4SzsaA3ILOE

 

This entry was posted in Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.