Pozvánka: Jackie Walker (Londýn, Labouristická strana) v Praze – 13/02 debata, 14/02 divadelní představení The Lynching

Aktualizace: Děkujeme všem za účast! Video z debaty můžete zhlédnout zde.

Jackie Walker (Londýn, Labouristická strana) v Praze

Jackie Walker. (Foto: The Guardian)

„Sionismus versus hnutí bojkotu BDS aneb Je mír dosažitelný?“

V úterý 13. února v 18:30 se koná v Klubu techniků (Novotného lávka 5, místnost 418) debata mezi Jackie Walkerovou a Davidem Bohbotem.

Jackie Walkerová je významná britská labouristka, jež je aktivní podporovatelkou práv Palestinců a bojuje za ukončení okupace Palestiny. David Bohbot je izraelský rabín, který je aktivním podporovatelem myšlenek sionismu.

Diskutovat budou mimo jiné na téma kampaní BDS (bojkotů, stažení investic a uvalení sankcí vůči Izraeli, dokud nezačne dodržovat mezinárodní právo) – je bojkot legitimním nástrojem nenásilného odporu vůči okupaci? Je kritizování Izraele antisemitismem? Ohrožuje tzv. nová definice antisemitismu svobodu slova?

Další informace zde: https://ism-czech.org/2018/02/07/tiskova-zprava-v-praze-se-uskutecni-debata-na-tema-sionismus-versus-hnuti-bojkotu-bds-vystoupi-na-ni-vyznamna-britska-labouristka-jackie-walkerova-a-izraelsky-rabin-david-bohbot/

Doporučená videa: https://www.youtube.com/watch?v=vsL4MvujITU, The Lobby s Jackie Walkerovou (2. díl): https://youtu.be/Vuk1EhkEctE?t=14m46s, The Lobby – přehled: http://www.aljazeera.com/investigations/thelobby/

Česká premiéra: The Lynching (Lynčování): Divadelní hra a one woman show v podání Jackie Walkerové

Nenechte si ujít českou premiéru divadelní hry Lynčování v podání Jackie Walkerové, kterou napsala na základě své osobní zkušenosti a rodinné historie. Jak se osobní stává politickým? Jak se stane, že je židovka a celoživotní bojovnice proti rasismu obviněna z antisemitismu? Koná se ve středu 14. února v 19:00 v Autonomním sociálním centru Klinika (Jeseniova 60, Praha – Žižkov, tramvaj Biskupcova).

Jackie Walkerová vypráví příběh, o kterém média nechtěla, abyste slyšeli. Ještě před nedávnem byla Jackie známou labouristickou aktivistkou, antirasistkou a místopředsedkyní britského hnutí Momentum, které vzniklo na podporu Jeremyho Corbina poté, co se stal lídrem Labouristické strany. Poté se její svět převrátil vzůru nohama. Byla obviněna z antisemitismu, bylo jí pozastaveno členství v Labouristické straně, byla osočována a démonizována v novinách, televizi a na sociálních médiích. Ve své divadelní hře Lynčování (The Lynching) se diváci stávají porotou. Na scénu vchází matka Jackie, která ji obhajuje mimořádnou výpovědí o lásce, ztrátě, rasismu a odvaze, jež publikum doslova uhrane. “Toto je příběh o fake news, o mém boji za svobodu projevu a o pokusu rozdrtit nejradikálnější politické hnutí, které jsme kdy viděli,” říká ke své hře Jackie Walkerová.http://jackiewalker.org

Videa: https://vimeo.com/254171752 a https://www.youtube.com/watch?v=Juq9r6q_6UE, další videa: http://jackiewalker.org/the-lynching-3/videos/

Kdo je Jackie Walker?

Jackie Walker – povoláním učitelka specializující se na výchovu proti rasismu. Pracovala rovněž pro neziskové organizace jako Oxfam nebo Christian Aid. V 80. letech studovala postgraduálně na londýnské univerzitě SOAS, kde se zaměřila na výzkum britsko-karibské identity. Studovala literaturu o židovském holocaustu, africké diaspoře, literaturu Karibiku. V roce 2008 publikovala svou první knihu s rodinným memoárem Pilgrim State. V roce 2009 opětovně vstoupila do Labouristické strany.

Její otec Jack Cohen byl Rus, aškenázšký žid, který emigroval do USA z Moskvy jako dítě kolem roku 1914-18. Jako mnoho židů této doby byl Jack Cohen komunistou podporujícím myšlenku světové revoluce a osvobození všech lidí. Její matka Dorothy byla z Karibiku a jak je pro Jamajčany typické, měla velmi rozmanitý rodinný původ: její předci pocházeli ze západní Afriky (Gambie, Nigérie, Senegal), do Ameriky byli přivezeni jako otroci. Staly se oběťmi toho, co mnozí nazývají africkým holocaustem.

Zdroj:
http://jackiewalker.org/jackie-walker/about-jackie-walker/
http://jackiewalker.org/jackie-walker/about-jackie-walker/family-history/

Obě akce v angličtině. Pořádá Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě.

This entry was posted in Akce. Bookmark the permalink.