Projev Markéty Hrbkové na demonstraci proti zabíjení palestinských dětí, 11. ledna 2018 na Staroměstském náměstí v Praze

11. ledna 2018 | Markéta Hrbková

My, kteří jsme se zde sešli, asi všichni fakta známe, takže bych chtěla říci pár slov osobně.

Jsem židovka, moje máma přežila holocaust díky siru Wintonovi. Je mi velmi smutno z toho, jak se Izrael v Palestině chová. Je to známý psychologický fakt, že lidé, kteří byli šikanováni, pak šikanují jiné. Bohužel chování Izraele v Palestině vychází z této smutné zkušenosti.

Moc bych si přála, aby to, co se děje v Izraeli skončilo nějakým racionálním způsobem. A aby protesty, které se po celém světě za Ahed Tamimi konají, měly dopad na to, co se stane v Izraeli.

Protože to, že vojáci se vyžívají na mladých lidech a huberťácích, to je prostě zrůdnost. Nechci říct, abychom se pomodlili, protože kdo z nás v toto věří, ale chci, abychom si všichni ze srdce přáli, aby byla ta dívka propuštěna. A hlavně aby skončil tento nešťastný pád Izraele a aby to skončilo možností dvou národů, které se budou schopny domluvit.

Markéta Hrbková – básnířka, překladatelka, publicistka a knihovnice. Její matka byla jedním ze židovských dětí, které Sir Nicholas George Winton zachránil před transportem do koncentračního tábora.

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.