Amnesty International: Maraton psaní dopisů – Farid a Issa

Příběh Farida a Issy

Issa Amro a Farid al-Atrash jsou stateční palestinští aktivisté, kteří čelí obviněním před izraelským vojenským soudem za to, že uplatňovali svá práva na svobodu projevu a shromažďování. Issa a Farid stanou 21. prosince 2017 před vojenským soudem, a pokud budou shledáni vinnými, hrozí jim vězení.

Issa je 37letý inženýr, zakladatel a koordinátor skupiny Youth Against Settlements (Mladí proti osadám, YAS) v Hebronu na okupovaném Západním břehu Jordánu. Je mezinárodně uznávaným představitelem nenásilného aktivismu proti nelegálním izraelským osadám. Jak sám smutně říká, tyto osady „ničí palestinskou identitu“.

Issa také dokumentuje porušování lidských práv v Hebronu, organizuje mírové protesty a o osadách a izraelské vojenské okupaci informuje návštěvníky, novináře a diplomaty.
Farid, kterému je 41 let, je právník z Betléma a vedoucí jižní sekce Nezávislé komise pro lidská práva (ICHR), jejíž hlavní úlohou je kontrolovat palestinské orgány. Je také členem sítě místních palestinských skupin občanského odporu, které organizují pochody, stávky a právní kampaně.

Ve vazbě s nimi zacházeli velmi tvrdě. Oba čelí desítkám obvinění, které se váží k aktivismu, včetně „úmyslného poškození majetku“, „podněcování“ a „urážení vojáka“.
Některá z obvinění – jako například „účast na pochodu bez povolení“ nejsou dokonce ani mezinárodně uznanými trestnými činy. Jiné se týkají účasti na protestních pochodech, které se ani neodehrály nebo jsou založena na falešných svědectvích, jako například obvinění z toho, že Farid napadl vojáka, přičemž videozáznam jasně dokazuje, že ve skutečnosti napadl voják Farida.

Když Amnesty nedávno mluvila s Faridem, popsal v hrůzostrašných detailech své loňské zatčení na demonstraci v Hebronu. Se zavázanýma očima ho zavřeli do bedny, do které se sotva vešel. Byl v ní „jen malý otvor na dýchání. Připadal jsem si jako v hrobě“, řekl.
Důvod, proč proti takovému zacházení Farid bojuje, je jednoduchý: „Pokud se nepostavíme izraelské okupaci, staneme se otroky.“

„Chceme rovnost“

Obvinění proti Issovi i Faridovi jsou bezdůvodná. Jsou trestáni za svou práci obhájců lidských práv. „Nechceme Izrael zničit,“ řekl nám Issa: „Chceme rovnost.“
Jediné, co Issa a Farid chtějí, je mít opět domov a žít ve spravedlivé společnosti bez diskriminace a násilí.

Zdroj v angličtině: http://50yearstoomany.co.uk/#issa-and-farids-story-10

This entry was posted in Akce, Píše se jinde. Bookmark the permalink.