Kdo je Gideon Levy? (Stručné životopisné údaje)

gideon-levy-portrait_private-albumV souvislosti s přednáškami izraelského novináře Gideona Levyho v Praze a Brně ve dnech 28-30/11 přinášíme stručné životopisné údaje této významné novinářské osobnosti.

Gideon Levy je izraelský novinář a spisovatel. Od roku 1982 píše pro renomovaný izraelský deník Haaretz.

Levy se narodil v Izraeli v r. 1953 uprchlíkům z Československa. Otec pocházel ze Sudet a před nacisty se mu podařilo uniknout na nelegální uprchlické lodi, na které strávil šest měsíců. Matka se do Palestiny dostala v rámci záchranného programu pro děti v r. 1939.

Izraelský novinář se vydal na dráhu zpravodaje již v izraelské armádě, kde v rámci vojenské služby pracoval pro Izraelské armádní rádio. V letech 1978 až 1982 působil jako mluvčí Šimona Perese, který stál tehdy v čele Strany práce. Poté přešel do deníku Haaretz a začal psát reportáže z okupovaných palestinských území. Levy se stal známým nejen v Izraeli, ale i ve světě, a to díky svému týdennímu sloupku Twlight Zone (Zóna soumraku), kde se zaměřuje na každodenní realitu života pod izraelskou okupací. V roce 2004 vydal sbírku svých článků pod názvem Twilight Zone – Life and Death under the Israeli Occupation (Zóna soumraku – život a smrt pod izraelskou okupací). V roce 2010 vydal knihu The Punishment of Gaza (Potrestání Gazy).

the-punishment-of-gaza_2010Levy říká, že se jeho pohled na izraelskou politiku vůči Palestincům mohl rozvinout až díky deníku Haaretz. „Když jsem pro Haaretz začal poprvé přinášet reportáže ze Západního břehu Jordánu, byl jsem mladý a měl jsem vymytý mozek. Viděl jsem osadníky, jak kácí olivovníky a izraelské vojáky, jak špatně zachází s palestinskými ženami na kontrolních stanovištích, a myslel si, že to jsou jen výjimky, že to není součástí vládní politiky. Trvalo mi dlouho, než jsem pochopil, že nejde o výjimky, že to je podstata vládní politiky,“ uvedl Levy v rozhovoru pro časopis In These Times. Levy také říká, že pochybuje o tom, že jiné izraelské noviny než Haaretz by mu daly novinářskou svobodu ke psaní kritických článků.

Levymu je často vyhrožováno smrtí a jistou dobu jej musel doprovázet bodyguard.

Za svou odvážnou novinářskou práci získal Gideon Levy řadu ocenění. V r. 2003 získal v Německu společně s palestinským novinářem Daoudem Kuttabem Lipskou cenu za svobodu a budoucnost médií. „Deník Haaretz je pod tlakem, aby umlčel Gideona Levyho,“ uvedla tehdy Lipská nadace a dodala, že „mír na Blízkém východě je možný jedině tehdy, když se lidé na své činy začnou dívat sebekriticky a přestanou svádět vinu na ostatní.

V r. 2008 dostal od Nadace Anny Lindhové Novinářskou cenu Euro-Med za kulturní dialog. V r. 2012 obdržel Cenu za mír skrze média udělovanou Mezinárodní radou pro tisk a vysílání. Minulý rok získal spolu s palestinským pastorem Mitrim Rahebem Cenu Olofa Palmeho, a to za „boj proti okupaci a násilí“.

Již třicet let jezdí Gideon Levy každý týden na okupovaná palestinská území. Na jedné z jeho cest do Hebronu se k němu přidala televize Al Jazeera a natočila o něm dokument Going Against the Grain (Proti proudu, 2013).

Zdroj: https://www.palestine.cz/cz/newsd-gideon-levy-v-praze-50-let-okupace-a-jak-ji-ukoncit

This entry was posted in Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.