Gideon Levy: Vedlejší škody (2006)

Přinášíme druhou kapitolu z knihy izraelského novináře Gideona Levyho The Punishment of Gaza (Potrestání Gazy), která vyšla v r. 2010 v nakladatelství Verso. (První kapitola zde.) Text byl publikován v deníku Haaretz dne 31. května 2006.

31. května 2006 | Haaretz, Gideon Levy

the-punishment-of-gaza_2010Před týdnem byla celá rodina Hamdiho Amana, osmadvacetiletého Palestince z Gazy, který své dětství trávil na telavivském tržišti Karmel, zasažena při vražedném útoku na operativce islámského džihádu Mohammeda Dahdouha.

Byl zabit Amanův sedmiletý syn, byla zabita jeho sedmadvacetiletá žena Naima a též jeho šestačtyřicetiletá matka Hanan. Jeho tří a půl roční dcerka Mariya, která už zůstane trvale ochrnuta, leží na dýchacích přístrojích na dětské jednotce intenzivní péče v nemocnici Šeba ve městě Ramat Gan v Izraeli. Amanovi není dovoleno s ní být.

Jeho nejmladší, teprve dvouletý, syn Muaman byl lehce zraněn střepinou do zad a samotný Aman byl zasažen střepinami po celém těle. Jeho strýc Nahed, třiatřicetiletý otec dvou dětí, je zcela paralyzován a leží v kritickém stavu v telavivské nemocnici Sourasky.

Před jedenácti dny koupili Amanovi ojeté Mitsubishi a jeli jej poprvé projet po obytné čtvrti Gargash ve městě Gaza. V autě jich bylo osm: pět dospělých a tři děti. Mariya stála a skotačila na matčiných kolenou. Když sjížděli dolů rušnou průmyslovou třídou kolem domu ministra zahraničí palestinské samosprávy Mahmouda al-Zahara, ucítili z levé strany, kde je zrovna míjela dodávka Magnum s Dahdouhem uvnitř, silný tlak. Došlo k ohlušujícímu výbuchu, auto s džihádským operativcem se vzňalo a Hamdi Aman se ocitl tváří v tvář hrůze, která zasáhla jeho rodinu.

Následující den prohlásil velitel izraelského vojenského letectva Eliezer Škedi: „Stále musíme zjistit“, co zabilo Amanovu rodinu. Tiskový mluvčí izraelské armády sdělil tento týden deníku Haaretz, deset dnů po vraždě, že armáda „pokračuje ve vyšetřování, aby ověřila zprávu, že zmínění tři Palestinci byli zabiti v důsledku útoku na Dahdouhovo auto.“

Související:

Gideon Levy: Zasloužený bojkot (2006)

This entry was posted in Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.