Pozvánka na promítání: Al Jazeera – Al-Nakba, neděle 29. května v 18:00, Tři ocásci, Brno

Aktualizace 31/5: Děkujeme všem za účast! Film Al-Nakba bude od půlky června online na našem kanálu youtube, kde již teď naleznete další zajímavé dokumentární filmy.

Zveme vás na promítání dokumentárního filmu Al-Nakba televize Al Jazeera, které se koná v neděli 29. května od 18 do 22 h. v brněnské kavárně Tři ocásci (Gorkého 37, Brno). Událost na facebooku, děkujeme za její šíření!

Al-Nakba Al JazeeraBudou promítnuty všechny čtyři díly tohoto ojedinělého dokumentu, a to v původním znění v angličtině a arabštině s českými a anglickými titulky. Akce se koná u připomínky 68 let od palestinské katastrofy, Nakby, a pořádá ji kavárna Tři ocásci ve spolupráci se skupinou Brno for Palestine a ISM ČR. Vstup zdarma.

V roce 1948, před a při vzniku státu Izrael, bylo vyhnáno nebo ze strachu uteklo ze svýcho domovů více než 750 000 Palestinců. Tento palestinský exodus se nazývá al-Nakba (obvykle z arabštiny překládáno jako pohroma či zkáza) a dodnes má za následek několik milionů Palestinců žijících v uprchlických táborech v okolních zemích nebo na palestinských teritoriích bez nároku na návrat. Každoročně se připomíná 15. května.

Nakba (Al-Nakba), r. Rawan Damen / Al Jazeera, Katar, arabská verze r. 2008, anglická verze r. 2013, 3h 12 min, v angličtině a arabštině s anglickými a českými titulky

Dokument zachycuje historické a geopolitické souvislosti, které vedly v historické Palestině k sérii masakrů a vyhnání více než poloviny původního obyvatelstva – tedy skutečnostem, které Palestinci nazývají Nakbou – katastrofou, o které společně s mnoha akademiky a experty tvrdí, že pokračuje ve formě násilného vysídlování obyvatelstva Palestiny dodnes.

Příběh začíná v roce 1799 vně zdí města Acre v Palestině ovládané osmanskou říší, když armáda vedená Napoleonem Bonapartem obkličuje město. Tento krok je součástí kampaně, jejímž cílem je porazit Osmany a ustanovit francouzskou přítomnost v oblasti. Při hledání spojenců vydává Napoleon zprávu, ve které nabízí Palestinu jako domovinu židům nacházejícím se pod francouzskou ochranou. Vyzývá židy, aby „povstali“ proti těm, které nazývá jejich utlačovateli. Jeho výzva byla hojně šířena, nicméně Napoleon byl nakonec poražen. V dnešním Acre existuje na Napoleona jediná vzpomínka – na kopci s výhledem na město stojí jeho socha. Napoleonův projekt na židovskou domovinu spravovanou koloniálním protektorátem ale neupadl v úplné zapomnění: na konci 19. století tento plán oživují Britové.“ – Al Jazeera, Al Nakba, 1. díl

plakatek_Nakba_Triocasci

Související informace:
http://interactive.aljazeera.com/aje/PalestineRemix/al-nakba.html#/17

Doporučená četba:
Ilan Pappé: Ethnic Cleansing of Palestine
Avi Šlaim: Izrael a Palestina: přehodnocení, revize, vyvracení

Dále doporučujeme:

Poznámka:

Obdobné promítání se konalo 17. května 2016 v Praze, na červen 2016 se plánuje v Bratislavě.

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.