Dima Al-Wawi, nejmladší dívka, která byla kdy uvězněna v izraelském vězení

Dima Al-Wawi (12) z města Halhoul poblíž Hebronu byla zadržena dne 7. února 2016 ve své školní uniformě poblíž nelegální izraelské osady Karmei Tzur na Západním břehu Jordánu. Údajně měla u sebe nůž a údajně chtěla někoho zabít v nelegální osadě.

Dima Al-WawiVzápětí byla „zpacifikována“ ochrankou a osadníkem, následně zatčena vojáky izraelské okupační armády. Po devíti dnech přistoupili její právníci na dohodu o vině a trestu (plea bargain), v opačném případě by jí totiž hrozilo několikaměsíční vyšetřování. Dima se tedy přiznala k činu, z něhož byla obviněna – pokusu o úmyslné zabití a uchovávání nože. U jejích dvou prvních výslechů nebyl přítomen ani její právník, ani její rodiče, jak to vyžaduje mezinárodní úmluva o právech a ochraně dítěte. Dimu vyslýchali samozřejmě vojáci, jelikož Západní břeh Jordánu patří pod vojenskou okupační správu, kde platí vojenské právo (to se však nevztahuje na trestné činy nelegálních izraelských osadníků, ti spadají pod izraelské civilní právo).

Její matka vypověděla: „Viděla jsem Dimu [u soudu] sedět v kleci obžalovaných. Nohy měla spoutané kovovými pouty a vypadala bledě.“ … „Měla na sobě tenké oblečení, i když tam bylo chladno.“ … „Obžaloba uvedla, že Dima je obviněna z pokusu o vraždu a že představuje hrozbu pro bezpečnost státu Izrael.“ Ve videu pro stanici Al Jazeera matka vypovídá: „Může 12letá dívka bodnout, s její postavou a v jejím věku? Ne. … Nepředstavuje žádnou hrozbu pro žádnou lidskou bytost, ani pro vojáka s jeho výzbrojí. Nemohla být hrozbou.

Soudce podplukovník Levy mimo jiné uvedl, že „je nemožné přehlížet nebezpečí představované ani touto mladou dívkou, kvůli případu velmi závažného trestného činu, který se pokusila spáchat se vším odhodláním a beze strachu.

Pro děti mladší 14 let omezuje izraelské vojenské právo dobu uvěznění na šest měsíců Dima byla odsouzena na 4 a půl měsíce vězení s podmíněným trestem 1 a půl měsíce. Byla jí uložena pokuta 8000 šekelů (2000 USD) – pokud by její rodiče pokutu nezaplatili, šli by na osm měsíců do vězení.

Obžaloba uvedla: „Důvodem dohody o vině a trestu je čistý trestní rejstřík obžalované, její přiznání viny a ušetření soudního času. Rovněž jsme přihlédli k nízkému věku obžalované.

Izraelská lidskoprávní organizace B’Tselem k případu mimo jiné uvedla:

Dima, která teprve nedávno dosáhla věku trestní odpovědnosti [který je pro palestinské děti v izraelském vojenském systému 12 let, Dima bylo v době odsouzení 12 let a dva měsíce], byla devět dnů po svém zatčení poslána do vězení na 4 a půl měsíce. Soudní řízení podstoupila naprosto sama. Žaloba nemusela předložit ani snítko důkazů, aby prokázala její vinu.

Izraelské vojenské soudy na Západním břehu Jordánu „tvrdí, že fungují jako plnohodnotné soudy a soudci svou práci často porovnávají s prací soudů, které fungují v rámci samotného Izraele. Tyto dva právní systémy se však od sebe podstatně liší, jsou založeny na jiných hodnotách a snaží se chránit rozdílné zájmy. Izraelský právní systém je určen k ochraně zájmů společnosti, z nichž pochází obžalovaný. Naproti tomu vojenské soudy slouží k ochraně zájmů okupačního režimu. Soudci a žalobci jsou vždy Izraelci – většinou vojáci v uniformách. Jejich úkolem je prosazovat příkazy okupačního režimu proti palestinskému civilnímu obyvatelstvu, které se brání proti pokračování tohoto režimu.

Jako takový hraje vojenský právní systém důležitou roli v umožňování pokračování okupace,“ shrnuje organizace B’Tselem.

Článek byl sepsán na základě zprávy lidskoprávní organizace B’Tselem: http://www.btselem.org/detainees_and_prisoners/prison_sentence_for_12_year_old_girl

This entry was posted in Videa, Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.