Pozvánka: Přednáška a debata: Nurit Peled-Elhanan, nositelka Sacharovovy ceny, o Palestině v izraelských učebnicích, neděle 13. března v 17:30, café Kampus, Praha

imagesEnglish hereAktualizace 15/3: Děkujeme všem za účast! Fotografie z večera budou již brzy na facebooku, videozáznam bude k dispozici později na stránkách Debatního klubu.

Zveme vás na přednášku izraelské akademičky a lidskoprávní aktivistky Nurit Peled-Elhanan o její knize Palestina v izraelských učebnicích: Ideologie a propaganda ve vzdělávání (2012), která se koná v neděli 13. března v 17:30 v salonku café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1). Po přednášce následuje debata. Akce se koná pouze v angličtině. Událost na facebooku, děkujeme za šíření dále.

Přednášku organizuje ISM ČR. Jedná se o zcela výjimečnou příležitost setkat se s touto známou akademičkou a aktivistkou, organizátoři jsou velmi rádi, že Nurit Peled-Elhanan souhlasila s přednáškou v rámci její návštěvy Prahy.

Nurit Peled-Elhanan je izraelská akademička a lidskoprávní aktivistka. Je nositelkou Sacharovovy ceny za svobodu myšlení, kterou uděluje Evropský parlament od roku 1988 „osobnostem, které výjimečným způsobem přispěly k boji za lidská práva na celém světě.

Do Prahy přijíždí na pozvání Evropského parlamentu a festivalu Jeden svět, kde je oficiálním hostem a na kterém se zúčastní dvou debat po filmech s palestinskou a izraelskou tématikou, a to v sobotu 12/3 po filmu Pravda, nic než…, který začíná ve 14:00 v kině Světozor (malý sál) a dále ve stejný den po filmu 18 psanců, jenž začíná v 17:00 v kině Světozor (velký sál), na kterém vystoupí společně s Ulrikou Lunacek, místopředsedkyní Evropského parlamentu.

Přednáška o její knize Palestina v izraelských učebnicích se koná mimo rámec festivalu Jeden svět.

V minulosti se v Praze konaly přednášky jejího bratra, Mika Peleda (ohlasy v médiích zde).

Podrobnosti

Peled-Elhanan_40NEF_webVysokoškolská profesorka a spisovatelka Nurit Peled-Elhanan se narodila v Izraeli v roce 1949. V roce 1997 byla její třináctiletá dcera Smadar zabita při výbuchu nálože sebevražedného palestinského atentátníka v Západním Jeruzalémě.

Moje dcera byla zabita jen proto, že byla Izraelkou. Zabil ji mladý muž plný hněvu, který byl jen kvůli svému palestinskému původu vystaven útlaku a zoufalství, jež ho dohnaly až k sebevraždě a zabíjení druhých lidí. Oba jsou obětí izraelské okupace Palestiny. Jejich krev se smísila na jeruzalémské dlažbě, jež byla vůči prolévání krve vždy netečná.“ Zástupcům izraelského státu nedovolila, aby se zúčastnili pohřbu, a výjimku neučinila ani pro předsedu vlády.

Nurit Peled, dcera proslulého generála Mattiho Peleda, známého svými pacifistickými a pokrokovými postoji a kampaněmi, se stala symbolem všech, kteří v Izraeli bojují proti okupaci a za osvobození Palestiny.

Vytrvale usiluje také o změnu myšlení izraelské společnosti, především pak mladých lidí. Ve své poslední knize Palestina v izraelských učebnicích: Ideologie a propaganda ve vzdělávání upozorňuje na to, že izraelské učebnice tíhnou spíše k rasismu než k toleranci a rozmanitosti. Světové politické představitele, mezi nimi i George Bushe, Tonyho Blaira a Ariela Sharona, ostře kritizuje za to, že „své občany nakazili iracionálním strachem z muslimů“.

Nurit Peled-Elhanan byla mezi zakladateli Russellova tribunálu, mezinárodního lidového soudu založeného v roce 2009, jehož cílem je zkoumat úlohu a spoluvinu třetích stran v případech, kdy Izrael ve vztahu k palestinskému národu porušuje mezinárodní právo.

Aktivně brání práva Palestinců a vyzývá k podpoře kampaně prosazující „bojkot, stažení investic a sankce“, dokud nebude Izrael dodržovat mezinárodní právo a respektovat práva Palestinců.

Ve své činnosti věnuje Nurit Peledová zvláštní pozornost ochraně zájmů palestinských dětí a jejich právu na vzdělání a důrazně hájí jejich zájmy i na akcích Sítě nositelů Sacharovovy ceny a na setkáních s Evropským parlamentem, mimo jiné i v Jeruzalémě. Po skončení války v Gaze v roce 2014 vystoupila v podvýboru EP pro lidská práva v rámci slyšení o dětech v ozbrojených konfliktech, kde v zaníceném a emotivním projevu obvinila Izrael z holokaustu na Palestincích v Gaze (video zde).

Spolu s nositelkami Sacharovovy ceny Salimou Ghezaliovou a Taslimou Nasrínovou zveřejnila v roce 2014 rovněž výzvu představitelům EU, aby „aktivně a otevřeně vybízeli Palestinskou samosprávu k přistoupení k Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Zdroj: Evropský parlament, Sacharovova cena

Doporučujeme:

Související videa:

Související články:

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.