AlJazeera: Palestinský performer je vězněn bez jakéhokoli důvodu

5. ledna 2016 | Megan O’Toole | Al Jazeera

abu sakha 6Petice vyzývající k propuštění Mohammeda Faisala Abu Sakhy získala tisíce podpisů.

V polovině prosince minulého roku byl Mohammed Faisal Abu Sakha na cestě do práce zatčen izraelskými bezpečnostními silami. Kvůli důvodům, které nebyly zveřejněny, byl 23letý učitel a performer Palestinské školy nového cirkusu rychle odsouzen k administrativní vazbě, což je kontroverzní praktika umožňující Izraeli zadržovat Palestince bez obvinění či soudního řízení na období šesti měsíců. Vazbu lze znovu obnovit.

Administrativní vazba Abu Sakhy začíná oficiálně v úterý 5. ledna. Mezitím se jeho přátelé a kolegové snažili udělat maximum pro jeho propuštění – jejich online petice získala tisíce podpisů. Když jsme se zeptali mluvčího izraelské armády na důvody zadržení Abu Sakhy, odpověď zněla „z důvodů nebezpečí, které představuje pro bezpečnost oblasti“ s tím, že případ je založen na „důvěrných informacích.

Manažer cirkusové školy, který souhlasil s rozhovorem pod podmínkou anonymity z důvodů obav z možných následků, mluvil se stanicí Al Jazeera o případu Abu Sakhy.

Jaké byly okolnosti zadržení Mohammeda Faisala Abu Sakhy a na základě čeho je zadržován?

Mohammed byl zadržen 14. prosince na kontrolním stanovišti Zaatara poblíž Náblusu. Bylo to odpoledne, když jel z domu svých rodičů v Dženínu do města Birzeit, kde pracuje.

Veřejný dopravní prostředek, ve kterém jel, byl zastaven izraelskými vojáky. Mohammed byl požádán, aby ukázal vojákům svůj občanský průkaz a poté byl vyzván, aby vystoupil z vozidla. O jeho zadržení nás informoval řidič vozidla bezprostředně poté, co k tomu došlo.

Prostřednictvím právníka z palestinského Ministerstva pro záležitosti vězňů jsme se dozvěděli, že byl převezen do vojenského detenčního centra a poté převezen do jiného centra.

Je zadržován bez důvodu. Na konci prosince jsme zjistili, že je držen v administrativní vazbě na základě „tajné složky“.

Měli jste možnost s ním komunikovat, řekl něco o podmínkách ve vězení?

Ne, nikomu se nepodařilo s ním mít přímý kontakt – dokonce ani rodičům.

Lidé drženi v administrativní vazbě jsou v mnoha případech zbaveni svých práv s kýmkoli komunikovat a přijímat návštěvy rodiny.

Vzhledem k tomu, že jsou aktuálně v administrativní vazbě zadržovány stovky Palestinců, jste optimističtí, že Izrael bude reagovat právě na vaše žádosti?

V administrativní vazbě je svévolně zadržováno mnoho Palestinců. Mnoho mezinárodních institucí žádá o propuštění všech osob držených v administrativní vazbě, ale izraelský vězeňský systém na to téměř nijak nereaguje.

Domníváme se, že je důležité pokračovat v tlaku na Izrael a zvyšovat veřejné povědomí o nelegálním použití administrativní vazby. Jsme přesvědčeni, že v případě Mohammeda máme stoprocentně pravdu.

Chceme, aby Izraelci věděli, že nedopustíme, aby se toto stalo s naším svolením. Věříme, že tlak je naším nejdůležitějším nástrojem ke změně současného stavu.

Tímto způsobem také ukazujeme naši hlubokou solidaritu s Mohammedem a ukazujeme, že lidem ve světě na něm a na všech palestinských vězních držených Izraelem záleží.

Jakou máte odezvu na vaši petici?

Petici na webu Avaaz dosud podepsalo více než 8 tisíc lidí.

Mnoho lidí posílá dopisy přímo mluvčímu izraelských okupačních sil. Lidé na celém světě jsou zadržením Mohammeda šokováni.

Podporuje nás mnoho lidí a mnozí začali kampaně ve vlastních městech a zemích.

Jak cirkus zvládá nepřítomnost Mohammeda a jak reagovali členové cirkusu na jeho zadržení?

Celý tým a mnoho studentů cirkusové školy je pobouřeno a jsou smutní kvůli svévolnému zadržení Mohammeda. Na konci prosince měl vést intenzivní cirkusový workshop. Jeden z jeho studentů, který trpí dětskou mozkovou obrnou a chodí k Mohammedovi na soukromé hodiny, je zdrcen a je riziko, že přijde o lekce cirkusu, které jsou velmi důležitým faktovem pro jeho psychické a fyzické zlepšení.

Celý tým dělá maximum pro osvobození Mohammeda. Cirkus má představení, ve kterém má Mohammed hlavní roli – již jsme jej hráli 40krát pro zhruba 15 tisíc dětí a chceme hrát znovu. Nyní je ale představení pod velkým tlakem.

Mohammed učí týdně průměrně 150 studentů, tyto kurzy však nyní budou muset začít bez jejich učitele.

abu sakha big circus

Související informace:

Informace v angličtině:

This entry was posted in Kampaně, Píše se jinde, Rozhovory and tagged , , , . Bookmark the permalink.