Český rozhlas: Značení výrobků z okupovaných palestinských území: technikálie, nebo politikum?

30. prosince 2015 | Český rozhlas Plus

cro plusK nařízení Bruselu o označování zboží z palestinských území a jeho možném politickém pozadí se vyjádřili historik Zdeněk Jehlička a ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát. Moderuje Tomáš Pavlíček.

My to vítáme, Evropská komise se postavila na stranu práva a spravedlnosti,“ uvedl v pořadu Pro a proti historik Zdeněk Jehlička z iniciativy Ne naším jménem!.

Ostatní izraelské zboží se na evropských trzích pohybuje v režimu preferenčních tarifů a cel, připomněl aktivista. „A to navzdory tomu, že Izrael soustavně porušuje mezinárodní právo, přesto má ve vztahu k EU zcela nadstandardní postavení.

Historik tvrdí, že židovský stát porušuje svou přítomností na palestinských území hned několik mezinárodních úmluv a konvencí.

Aktivista je také přesvědčen, že Izrael žádný zájem na jednáních se zástupci palestinské autonomie nemá a aktivně je bojkotuje.

Porušuje zcela jasně čtvrtou ženevskou konvenci, která říká, že okupační moc nebude dosidlovat území svým vlastním lidem, což Izrael dělá zakládáním a rozšiřováním ilegálních osad,“ tvrdí Zdeněk Jehlička.

Jehlička: „Pokud by toto zboží mělo být správně označováno, muselo by být označeno jako kradené zboží z okupovaných palestinských teritorií. Věříme, že zodpovědný spotřebitel by si takové zboží nekoupil… Jedná se ze strany Evropské komise o čistě technické opatření, i když bychom byli rádi, kdyby byla Evropská unie daleko razantnější k Izraeli a vyvíjela účinnější politický tlak.

Celý rozhovor si můžete přehrát zde: http://www.rozhlas.cz/plus/proaproti/_zprava/znaceni-vyrobku-z-okupovanych-palestinskych-uzemi-technikalie-nebo-politikum–1569121

This entry was posted in Píše se jinde, Rozhovory and tagged . Bookmark the permalink.