Pozvánka na promítání: Matzpen: Antisionističtí Izraelci + debata s režisérem, středa 4. listopadu v 19:00, café V lese, Praha

English below — Zveme vás na premiéru dokumentárního filmu Matzpen a následnou debatu s režisérem, která se koná ve středu 4. listopadu od 19:00 v café V lese (Krymská 12, Praha – Vršovice, spodní sál). Režisér Eran Torbiner přijíždí do Prahy poprvé, a to speciálně na tuto akci, jedná se tudíž o výjimečnou příležitost podebatovat s ním i o dalších tématech jeho dokumentů. Film s českými a anglickými titulky, vstup volný. Děkujeme za šíření pozvánky dále prostřednictvím facebooku, nyxu, radaru.

Matzpen_EranTorbiner_logoFilm Matzpen izraelského režiséra Erana Torbinera z r. 2003 mapuje skupinu izraelských levicových radikálů, kteří se začátkem 60. let spojili na platformě antisionismu a antikapitalismu. Částečně odtržením od etablované komunistické strany, částečně vzniklým ze sociálních hnutí, ukázal Matzpen zemím Západu, že boj za svobodu Palestiny není projevem antisemitismu, ale zápasem proti koloniálnímu útlaku a rasovému vyloučení. Ve filmu tak mj. promluví i aktivisté tehdejší evropské nové levice, Tariq Ali a Daniel Cohn Bendit. Po r. 1967 se židovští aktivisté Matzpenu spojili se svými palestinskými druhy z okupovaných území Západního břehu Jordánu a pásma Gazy a vytvořili širší platformu odporu. Za svou disidentskou činnost byli členové Matzpenu pronásledováni, zavíráni a vyháněni ze země.

Film bude premiérově uveden za účasti režiséra s anglickými a českými titulky. Vstup volný.

Matzpen: Antisionističní Izraelci, r. Eran Torbiner, Izrael, 2003, 54 min., hebrejsky, arabsky a anglicky s českými a anglickými titulky

Pořádá Mezinárodní hnutí solidarity (ISM ČR), https://ism-czech.org/.

Ukázka: https://www.youtube.com/watch?v=hwCz1UVOvbE

Eran Torbiner

Izraelský režisér Eran Torbiner se dlouhodobě věnuje židovským politickým hnutím 20. století, které stály a programově hledaly alternativy emancipace mimo či přímo navzdory sionistické myšlence národního státu. Ve svém prvním celovečerním filmu Matzpen z r. 2003 sleduje osudy levicových izraelských aktivistů z 60. a 70. let. Ti programově odmítli politiku Izraele, který analyzovali jako koloniální represivní stát, a společně se svými vrstevníky se západní Evropy se snažili o vytvoření širokého sociálního hnutí.

Ve svém dalším dokumentárním filmu Madrid before Hanita rozvíjí Torbiner příběh židovských dobrovolníků z Palestiny ve španělské občanské válce, kteří jako programoví internacionalisté upřednostnili místo budování osad v Eretz Izrael přímý boj proti Frankovu fašistickému povstání ve Španělsku.

Dokumentární snímek Bundaím, Socialists in Yiddish and Hebrew se věnuje pamětníkům a posledním představitelům kdysi silného socialistického židovského hnutí Bund, vzniklého koncem 19. století v Polsku a rozvíjeného v 50. letech mj. též v Izraeli.

Další informace:
http://98.130.214.177/eran/index.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Matzpen
http://www.matzpen.org/english/

ENGLISH

maztpen_FYou are cordially invited to the screening of the documentary film Matzpen (2003) by Eran Torbiner followed by a Q&A with the director. English subtitles, free entrance. Eran is coming to Prague for the first time, so it’s a great chance to talk with him about other topics of his other documentaries.

Wednesday 4th of November at café V lese (Krymská 12, Prague Vršovice) at 7PM.

Matzpen: Anti Zionist Izraelis, dir. Eran Torbiner, Israel, 2003, 54 mins, Hebrew, Arabic and English with English and Czech subtitles

Matzpen, the Israeli socialist organization, has never had more than a few dozen active members. Still, at the end of the sixties and beginning of the seventies, it was considered a real threat to the Israeli political and social consensus. Most of Matzpen’s members were Israeli born, coming from the deep core of Israeli society. Their fight against Zionism and against the occupation, as well as their contacts with Palestinian and European left-wing activists, were the cause of threats, slander, as well as political and social isolation.

The film touches on the main issues of the Zionist-Palestinian struggle, through the eyes of some of the organization’s prominent figures, their ideas, opinions and activities, then and today.

The screening is followed by a Q&A with the director. Film premiere in the Czech Republic.

The event is organized by International Solidarity Movement Czech Republic (https://ism-czech.org/).

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=hwCz1UVOvbE

More info:
http://98.130.214.177/eran/index.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Matzpen
http://www.matzpen.org/english/

This entry was posted in Akce and tagged , , . Bookmark the permalink.