TTIP jako nástroj k útoku na BDS

11. února 2015 | Mondoweiss

boycott israeli apartheid ttipDne 10. února 2015 byl v americkém Kongresu předložen legislativní návrh z dílny sionistické lobbistické organizace AIPEC usilující zahrnout do smlouvy Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP), chystané mezi USA a EU, zákaz kampaní BDS (bojkoty, stahování investic, uvalování sankcí). Zákon o posílení trhu a obchodní výměny s Izraelem, který izraelská lobby již několik měsíců protlačovala, byl předložen zástupci Kongresu obou hlavních politických stran, republikánem Peterem Roskamem a demokratem JuanemVargasem.

Z tiskové zprávy kongresmana Roskama vyplývá, že legislativní návrh by měl využít tržních standardů USA k ochraně izraelské ekonomické bezpečnosti:

„Návrh obou politických stran by měl čelit hnutí BDS a posílit ekonomické vztahy mezi USA a Izraelem. Během posledních několika let narůstá počet zemí, které se snaží skrze BDS izolovat a delegitimizovat Izrael. Tento návrh zákona využívá probíhajících jednání [o TTIP] k tomu, aby odradil potenciální obchodní partnery USA od účasti při ekonomické diskriminaci Izraele…Zákon o posílení trhu a obchodní výměny s Izraelem zajistí, aby se obchodní partneři USA nikdy nepodíleli na tomto škodlivém a nelegitimním protestu proti Izraeli a zároveň ochrání americké společnosti od zahraničních žalob zaměřených na jejich vztah s Izraelem.“

O novém návrhu zákona referovala izraelská média, stejně jako některé židovské zpravodajské servery v USA, kde však tento návrh zůstal mimo hlavní pozornost zdejších mainstreamových zpráv.

Podle agentury JTA je odmítnutí hnutí BDS předpokladem posunu v jednáních o smlouvě TTIP, která má ambici být největší obchodní smlouvou v historii.

Jak poznamenal kongresman Roskam: „V současnosti využívá značný počet zemí Evropské unie i mimo ní hnutí BDS k ekonomické válce s cílem ochromit hospodářství Izraele a zpochybnit jeho existenci. Tyto útoky neohrožují pouze Izrael, ale samotné obchodní vztahy ve světě.“

AIPAC ve své zprávě „Návrh zákona bojuje proti BDS a podporuje ekonomické vztahy mezi USA a Izraelem“ sice nezmiňuje svůj podíl na jeho předložení, nicméně podle článku Rosie Greyové „Proizraelští aktivisté připraveni zastavit BDS zákonem“, který vyšel v září loňského roku na serveru BuzzFeed News, uvádí, že AIPEC pracoval na jeho vypracování po dobu několika měsíců:

„Jak pro server BuzzFeed uvedly dva zdroje obeznámené se situací, nejmocnější proizraelská lobbistická organizace AIPAC pracuje na návrhu legislativy, která by zabránila kampaním BDS proti Izraeli.

Zákon, který ještě nebyl navržen, ale na kterém se již měsíce pracuje, by měl odradit americké společnosti od účasti v těchto kampaních, a to aniž by byl porušen první dodatek americké ústavy o svobodě projevu. Měl by být rovněž podmínkou při vyjednáváních o TTIP mezi USA a EU, která by EU zavazovala k zákazu BDS.

Jak řekl poradce Republikánské strany pro otázky zahraniční politiky obeznámený s návrhem zákona: „Mezi nejdůležitějšími ustanoveními by byla podpora státu a místních samospráv v jejich úsilí o zastavení financování těch společností, u kterých je podezření, že se podílí na kampaních BDS, odepření veřejných zakázek těmto společnostem a snaha podmínit vyjednávání o TTIP tím, aby EU přijala vlastní legislativní opatření k zastavení aktivit BDS“. Návrh zákona byl podle něj iniciován bývalým hlavním poradcem senátora Marka Kirka a nyní je s pomocí AIPEC, která jej „rozšířila“, rozpracováván jednotlivými výbory Kongresu a Senátu.

„Tento zákon může skutečně změnit náklonnost k BDS – ve skutečnosti jde o bojkot těch, kteří bojkotují“, řekl poradce. „Využívá úspěchu, které přinesly sankce proti Iránu a aplikuje je na ty, kteří usilují o politickou destrukci Izraele.“

A proč bychom vůbec měli izraelský boj proti BDS přenášet do našeho obchodního vyjednávání s EU?

Zde je jeden škodolibý důvod od Hany Levi Julian z deníku The Jewish Press:

„Pokud chce mít Evropa prospěch z toho, co může být největší obchodní smlouvou v historii, musí zaplatit lídři jejich států svou daň: musí souhlasit s odmítnutím protiizraelského hnutí BDS – jak řekli dva američtí kongresmani – každý z jedné strany politického spektra.

…Ale je tady jeden háček. Zákon musí „vést probíhající jednání k tomu, aby odradil potenciální obchodní partnery USA od účasti při ekonomické diskriminaci Izraele“, řekli zastupitelé Juan Vargas z Demokratické a Peter Roskam z Republikánské strany, kteří návrh předložili.“

Ještě však není vše schváleno. Jak připomenul deník Jerusalem Post, po více než roce příprav musí projít návrh zákona výbory:

„Charakterizován povětšinou jako obchodní zákon, předpokládají autoři návrhu zákona jeho předložení Kongresu skrze the Committee on Ways and Means, ve kterém je Roskam členem a jehož předseda Paul Ryan byl při jeho sepsání konzultován.“

http://mondoweiss.net/2015/02/behind-legislation-designed

This entry was posted in Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.