Tisková zpráva: V Praze proběhly dvě protestní akce proti návštěvě Liebermana v ČR

Praha, 19. prosince 2014 — V souvislosti s oficiální návštěvou izraelského ministra zahraničních věcí Avigdora Liebermana v ČR proběhly dne 18. prosince před Černínským palácem v Praze dvě protestní akce. Zorganizovaly a svolaly je české občanské iniciativy zabývající se problémem okupované Palestiny: Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě, česká sekce Mezinárodního hnutí solidarity (ISM ČR) a Přátelé Palestiny.

okupace neni mir

Jelikož paradoxně ve stejný den pořádal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek konferenci na téma Lidská práva v zahraniční politice pro 21. století, zorganizovaly iniciativy před ministerstvem zahraničí již od 8 hodin petiční stánek. Příchozím hostům, velvyslancům a přednášejícím, kteří se konference zúčastnili, byly rozdávány otevřené dopisy českých a izraelských lidskoprávních aktivistů vyjadřujících nesouhlas s chystaným oficiálním přijetím ministra Liebermana jeho českým protějškem. Příchozím bylo rozdáno téměř dvě stě těchto dopisů v české a anglické verzi.

Dopis českých aktivistů ministru Zaorálkovi navazuje na otevřený dopis premiéru Bohuslavu Sobotkovi ve věci nedávného společného jednání vlád Izraele a ČR a zabývá se některými z paradoxů izraelské politiky porušování mezinárodního práva a přetrvávající nekritické podpory Izraele ze strany české politické reprezentace. Jak k tomu dodává jeden ze svolavatelů akce Zdeněk Jehlička z iniciativy Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě: „Chceme vyjádřit svůj občanský protest proti tomu, že v době, kdy se napříč Evropou diskutuje nutnost uznání palestinské státnosti a kdy závěry Russellova tribunálu hovoří o tom, že v případě nedávného útoku na Gazu došlo ze strany Izraele k podněcování ke genocidě, je zde oficiálně přijímán člověk známý svými rasistickými výpady vůči Palestincům, který pro řešení bezpečnostní situace ve své vlastní zemi, ve které je ministrem, navrhuje vysídlení palestinských spoluobčanů za hranice státu a v rámci „mírového plánu“ požaduje anexi podstatných částí okupovaného Západního břehu Jordánu.

Protestní akce spojená s návštěvou Liebermana pokračovala před Černínským palácem ve 14 hodin, kdy proběhl happening s pietním zapálením svíček za 522 dětských obětí posledního izraelského útoku na pásmo Gazy. „Již v létě v době útoků na Gazu jsme osobně intervenovali u ministra Zaorálka s tím, že považujeme chystanou oficiální schůzku s ministrem Liebermanem za v dané chvíli nevhodnou a v podstatě legitimizující vojenské akce Izraele, a žádali jsme jej proto o její zrušení. Ministr Zaorálek nás z projednávaných bodů ujistil pouze v tom, že ve věci obchodu českých partnerů s izraelskými firmami se sídlem v nelegálních osadách na Západním břehu Jordánu vydal patřičné varování. Do dnešního dne jsme však toto varování nenašli ani na oficiálních stránkách ministerstva zahraničí,“ dodává Petra Šťastná z české sekce Mezinárodního hnutí solidarity (ISM ČR).

Za pokrytectví české zahraniční politiky pak označila Jana Ridvanová ze sdružení Přátelé Palestiny „souhru náhod“, kdy je ve stejný den pořádána ministerstvem zahraničí konference k lidskoprávní problematice a zároveň přijímán ministr vlády, která by měla být podle zpráv mezinárodních organizací spíše souzena za válečné zločiny v pásmu Gazy.

Obě akce proběhly bez většího zájmu ze strany českých médií, přesto byly poskytnuty rozhovory ČTK, ČT a Haló Novinám.

Dopolední petiční stánek:

1-peticni stanek2-peticni stanek3-peticni stanek

 

 

 

 

Odpolední protestní akce:

1_odpoledni protest2_odpoledni protest3_odpoledni protest

 

 

 

 

Další informace:
czech.ism@gmail.com, nenasimjmenem@gmail.com
https://ism-czech.org/

Tisková zpráva v PDF zde.

This entry was posted in Akce and tagged , . Bookmark the permalink.