Pozvánka na promítání s debatou: Leila Khaled — Únoskyně, úterý 11. listopadu od 19:00, klub Cross, Praha

Zveme vás na promítání švédského dokumentárního filmu Leila Khaled: Únoskyně o snad nejznámější palestinské ženě, která na konci 60. let únosem letadla vrátila Palestinu opět na mapu a stala se tak symbolem palestinského boje za svobodu. Součástí večera je i krátký úvod do historických souvislostí. Debata po promítání se mimo jiné dotkne faktů a mýtů o palestinském terorismu, mluvit budeme o mediálním obrazu palestinského odporu proti okupaci v České republice a o technikách nenásilného odporu proti kolonizaci, útlaku a bezpráví v Palestině a jinde ve světě. Mezi hosty by měli být i členové palestinské komunity. Film s anglickými a českými titulky. Akce se koná v úterý 11. listopadu od 19:00 v přednáškovém sále kavárny klubu Cross (Plynární 23, Praha 7), a to v rámci pravidelných Úterních fór klubu Cross (UFOSS).

Pozvánka na facebooku, děkujeme za šíření dále.

cropped-beit-sahour-mural

Leila Khaled: Hijacker (Leila Khaled: Únoskyně), r. Lina Makboul, Švédsko, 2006, 58 min, švédsky, anglicky a arabsky, anglické a české titulky

Leila Khaled byla první ženou, která kdy unesla letadlo. V roce 1969 byla součástí komanda, jež uneslo let z Říma do Atén a donutilo jej přistát v syrském Damašku. Během letu donutila Leila pilota přeletět její rodné město Haifa, které takto spatřila poprvé v životě. Během krátké doby se stala idolem mnoha Palestinců, včetně teenagerky Liny Makboul, která žila od dětství v diaspoře ve Švédsku. Později se z ní stala filmová režisérka a snímek Leila Khaled: Únoskyně je jejím debutem natočeným pro švédskou televizi. Autorka filmu navštívila Leilu po dlouhých letech a zjistila, že tato žena žijící nyní v Jordánsku, nelituje ničeho, co tehdy udělala. Dokument je tak konfrontací dvou aktivních palestinských žen bojujících za právo své vlasti diametrálně odlišnými způsoby. (csfd.cz)

Další podrobnosti budou následovat.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.