Pozvánka: Pochod Prahou za ukončení blokády Gazy a uctění obětí masakru, čtvrtek 14. srpna od 18:00, Václavské náměstí “pod koněm”, Praha

Aktualizace 19/8: Děkujeme všem za účast. Fotky zde a zde. — Zveme vás na již třetí demonstraci na vyjádření solidarity s Gazou. Událost na facebooku, nyxu, děkujeme za šíření dále.

pozvanka 1V Praze se ve čtvrtek 14. srpna od 18:00 v horní části Václavského náměstí koná demonstrace na podporu palestinské otázky. Hlavním tématem této již třetí akce v souvislosti s útokem na Gazu je požadavek ukončení blokády pásma Gazy, výzva palestinské občanské společnosti ke kampani BDS a uctění obětí masakru palestinského obyvatelstva.

Po projevech, které se kromě aktuální situace budou zabývat i kořeny problému a výzvě z Gazy k bojkotu Izraele, uvalení sankcí a zbrojnímu embargu vůči Izraeli, se zúčastnění vydají na pochod přes Staroměstské náměstí, kde se uskuteční krátký happening na uctění obětí útoků. Poté bude průvod pokračovat přes Klárov k izraelské ambasádě, kde proběhne pietní akce se svíčkami. Večer bude zakončen závěrečným projevem, přednesením požadavků a výzvou k aktivní podpoře kampaní za ukončení blokády Gazy a ukončení okupace palestinských území.

Izraelská operace “Ochranné ostří” si od svého začátku 8. července vyžádala na palestinské straně téměř 2000 obětí, přičemž dle údajů OSN tvoří 86 procent civilní obyvatelstvo. Více než 450 obětí představují děti a v desítkách případů došlo k zabití celých rodin. V Gaze jsou cíly izraelského bombardování nemocnice, univerzity, školy i budovy OSN, kde civilisté hledají úkryt. Na straně Izraele je 65 obětí, z nichž 3 jsou civilisté. Situace je nadále velmi kritická a příměří je na palestinské straně podmiňováno legitimními požadavky ukončení blokády pásma a propuštění politických vězňů zatčených při nedávných raziích na Západním břehu.

Informace k aktuální situaci viz OCHA ze dne 12/08: http://www.ochaopt.org/documents/ocha_opt_sitrep_12_08_2014.pdf

Infografika viz OCHA ze dne 05/08: http://www.ochaopt.org/documents/humanitarian_Snapshot_5_%20august%202014_oPt.pdf

Další podrobnosti viz událost na facebooku.

Foto z plakátku: Vít Hassan

This entry was posted in Akce and tagged , . Bookmark the permalink.