Tisková zpráva: V Praze se dnes uskuteční demonstrace za ukončení bombardování a zabíjení obyvatel v pásmu Gazy

14. července 2014 | Tisková zpráva ISM Česká republika a Palestinského klubu v České republice

V Praze se dnes uskuteční demonstrace za ukončení bombardování a zabíjení obyvatel v pásmu Gazy a za ukončení eskalace násilí v Izraeli a v Palestině

K projevu solidarity s Palestinou, k okamžitému ukončení masakru a vyhlášení příměří v pásmu Gazy vyzvou dnes navečer na solidárním shromáždění v Praze organizace podporující palestinskou otázku. Společně s místní palestinskou komunitou vystoupí aktivisté zabývající se lidskými právy na okupovaných palestinských územích.

Akce pod názvem Solidarita s Palestinou: Zastavte bombardování, zastavte zabíjení! se koná v pondělí 14. července od 18:30 na Václavském náměstí pod sochou svatého Václava. Hlavními požadavky akce jsou okamžité zastavení bombardování Gazy, zastavení zabíjení a vyhlášení příměří. „Akce má upozornit také na eskalaci násilí v Izraeli, na Západním břehu Jordánu a východním Jeruzalémě a dále na 47 let trvající vojenskou okupaci palestinských území a nutnost spravedlivého řešení palestinské otázky,“ dodává Moein Shomali za Palestinský klub v České republice.

Jen do nedělního odpoledne bylo od začátku nejnovější izraelské operace v Gaze zabito dle údajů OSN nejméně 168 lidí, přičemž 80 procent mrtvých jsou civilisté (133), z toho 36 dětí. Minimálně 25 tisíc traumatizovaných dětí potřebuje psychosociální pomoc. Zraněných je více než 1140, z toho 296 dětí a 233 žen. Izraelské letectvo zničilo či vážně poškodilo 940 domů a více než 20 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Kvůli poškozené rozvodné síti je na 400 tisíc obyvatel pásma bez elektřiny.

Toto je zcela netolerovatelná a dehumanizující situace – kolektivní trest a zabíjení civilního obyvatelstva jsou válečné zločiny, které je nezbytné nejen odsoudit, ale především je třeba účinně jednat – vyžadovat okamžité vyhlášení příměří a vyvinout tlak na mezinárodní komunitu k ukončení okupace. Druhý krok je také úkolem pro občanskou společnost v EU, protože politici se sami tohoto odvážného úkolu nezhostí,“ prohlásila Petra Šťastná z ISM Česká republika, která v Gaze pobývala minulý rok.

This entry was posted in Akce, Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.