Mezinárodní aktivisté zůstávají v Gaze v nemocnici ohrožené izraelskými střelami

11. července | Tisková zpráva ISM Palestine

gaza hospital wafa3Izraelská armáda vystřelila pět „varovných“ střel na geriatrickou nemocnici ve městě Gaza v pásmu Gazy. Mezinárodní aktivisté, kteří se nyní nachází v nemocnici na vyjádření solidarity, uvádí, že „slyší, jak střely dopadají blízko.“

V Gaze je bombardováno civilní obyvatelstvo. Zůstaneme s lidmi na vyjádření solidarity, dokud mezinárodní komunita a naše vlády neučiní kroky k zastavení izraelských zločinů proti lidskosti,“ prohlásil švédský aktivista International Solidarity Movement (ISM, Mezinárodní hnutí solidarity) Fred Ekblad.

Dobrovolníci jsou občané z USA, Španělska, Švédska, Venezuely, Francie, Velké Británie, Austrálie a Nového Zélandu. První dávka střel zasáhla čtvrté patro nemocnice v pátek ve dvě hodiny ráno.

Přibližně v 19 hodin zasáhla nemocnici pátá střela. „Okna a dveře byly vyraženy, všude je rozbité sklo, schody jsou poškozené, v místě dopadu je velká díra a stěna je spálená,“ uvádí Joe Catron, americký aktivista ISM.

Kolem dvacáté hodiny zatelefonovala výkonnému řediteli nemocnice Basmanu Alashiovi neznámá osoba, která měla „silný izraelský přízvuk“ s dotazem, zda jsou zranění, zda se někdo nachází v horním patře a zda plánují evakuaci nemocnice.

Pan Alashi odpověděl, že nemocnice evakuována nebude, protože není pacienty kam evakuovat. „Nemocnice El-Wafa slouží pacientům, kteří potřebují lékařskou péči 24 hodin denně. Nachází se v ní nepohybliví pacienti nebo lidé, kterým je potrava podávána sondou. Nemocnice je jedinou nemocnicí v Gaze, která se specializuje na rehabilitaci lidí, kteří potřebují fyzickou terapii a ergoterapii. Všem našim pacientům je více než 60 let, jsou tam muži a ženy. Nerozumíme, proč izraelské síly vypálily na nemocnici za posledních 24 hodin pět střel. Sloužíme lidstvu.

This entry was posted in Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.