VIDEO: Po bombovém útoku na dům rodiny Kaware v pásmu Gazy

8. července 2014 | Adie Nistelrooy

Je to šílené, vražda, vražda. Dav složený z členů palestinské rodiny a sousedů se shromáždil ve městě Khan Younis na střeše domu, kterému Izrael oznámil, že jej budou bombardovat [tím chtěli dům ochránit]. K nevíře. Bombardovali dav lidí a dům. Další fotografie, které jsem viděl z tohoto útoku jsou mnohem horší – zabité děti, utržené nohy. Bylo zabito nejméně šest lidí a 25 bylo zraněno, a to jednou bombou.

Dosavadní zprávy z dneška (pondělí 8. července) hovoří o 16 zabitých Palestincích, z toho je 5 dětí, a více než sto zraněných, mnozí mají hrůzná zranění. K izraelskému bombardování nyní dochází ve všech přeplněných čtvrtích pásma Gazy a vyhrožují, že to bude ještě horší. S jakým cílem? Nestačí snad etnická čistka, apartheidní systém kontroly a nejdéle trvající vojenská okupace v moderní historii? Zprávy o dalších dvou dětech údajně zabitých ve čtvrti Alshikh Radwan a dalších dvou zraněných, další smrt v průběhu psaní.

Která rodina bude další? Zajisté to nebude dlouhý a dramatický příběh, jak informovala v hlavních zprávách ostudná televize BBC o třech zabitých izraelských mladících – příběh jejich smrti řízený izraelskými orgány, které moc dobře věděly, že stejná viditelnost nebude udělena žádnému z dvaceti a více Palestinců, které zabili v několika dnech, stejně ani tisícům dalších zabitých před nimi.

Ve svatém měsíci ramadánu nebudou mít dnes večer mnozí v Gaze své členy rodiny, se kterými by přerušili půst. Jsou to odporné zločiny spáchané izraelským režimem na populaci v místě, kde není kam utéct, a která uvězněná sedm let trvající izraelskou blokádou. Z Palestiny vychází výzvy, abyste udělali vše co můžete pro okamžité ukončení tohoto barbarského útoku a povzbudili lidi kolem sebe, aby udělali to samé. Je to to nejmenší, co můžeme udělat, když se mnozí dlouhou dobu točí zády.

 

Adie Nistelrooy je britský občan a aktivista ISM Gaza, který v pásmu strávil několik let.

Aktualizace

9. července 2014 1:00 — Při leteckém útoku bylo zabito 7 členů rodiny Kaware. Celkově bylo v pásmu Gazy zabito od vyhlášení operace “Ochranná hrana” (Protective Edge) 22 Palestinců a zraněno na 100 lidí. Odhaduje se, že bylo zabito 7 dětí. Bylo zničeno sedm domů, včetně kovárenské dílny a drůbeží farmy a řada domů a civilních objektů. Operace následuje po pondělním izraelském útoku, při kterém bylo zabito devět lidí, včetně šesti členů Hamásu, kteří byli v tunelu.

Další informace:

Mondoweiss: ‘Operation Protective Edge’ begins: Gaza rocked by Israeli airstrikes as Palestinian militants shoot at Jerusalem

+972: Live blog: Escalation in Gaza – July 2014

Democracy Now: Report from Gaza: Israel Launches New Offensive on Besieged Palestinian Territory in Crisis

 

This entry was posted in Videa, Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.