Za posledních 13 let bylo Izraelem zabito každý třetí den jedno palestinské dítě

3. července 2014 | Middle East Monitor a Electronic Intifada

Dle oficiálních statistik palestinského Ministerstva informací bylo od začátku druhé intifády od září 2000 do dubna 2013 zabito izraelskými okupačními silami 1518 palestinských dětí. Znamená to, že za posledních 13 let bylo každý třetí den zabito jedno palestinské dítě.

Od začátku druhé intifády bylo zraněno 6000 dětí a 9000 dětí mladších 18 let bylo zatčeno. Skoro polovina palestinského obyvatelstva je mladší 18 let a palestinské děti jsou téměř denně vystavovány útokům Izraelců a židovských osadníků, uvádí se ve zprávě ministerstva z června 2013 zveřejněné na serveru Middle East Monitor.

infographics palestinian children killedDle informací organizace DCI-PS bylo od roku 2000 k červnu 2014 zabito 1406 palestinských dětí.

Infografika

Fotografie od Dylana Collinse zachycuje 6letého Mousaba Sarahnina, který přišel o oko, když jej izraelský voják postřelil pogumovanou ocelovou kulkou dne 27. září 2013. Dle svědků a dle palestinské pobočky organizace na obranu dětí Defence for Children International (DCI-PS) se Mousab procházel se svou rodinou uprchlickým táborem Fuwwar, když byl postřelen. V bezprostředním okolí neprobíhala žádná demonstrace ani střety.

Statistika týkající se palestinských dětí je převzata od organizace DCI-PS. Další statistika pochází ze zprávy z července 2013 publikované izraelskou lidskoprávní skupinou Yesh Din, která se zabývá naprostou beztrestností izraelských vojáků a osadníků, kteří dennodenně obtěžují a útočí na palestinské děti.

Infografika nezachycuje alarmující skutečnost, že k 19 z dvaceti případů použití palestinských dětí jako lidských štítů izraelskými vojáky došlo poté, co izraelský Nejvyšší soud rozhodl, že je tato praktika nezákonná. Neexistují žádné doložené případy vojáků odsouzených za toto zneužití. Nejsou zachycena ani další hrubá porušování práv, jako jsou třeba případy dětí zabitých bezpilotními letadly (drony) anebo případy dětí, kterým policisté a vojáci vyhrožovali sexuálním násilím.

Dle zprávy v deníku The Guardian v roce 2011 zobrazují izraelské učebnice Palestince jako „uprchlíky, primitivní zemědělce a teroristy.“ Ve stejných učebnicích jsou zároveň morálně ospravedlňována zabití Palestinců jako nutný předpoklad pro založení Izraele. Téměř polovina izraelských židovských středoškoláků ve věku 16 a 17 let uvedla, že by nechtěli mít arabského učitele, jak uvádí v průzkumu ze srpna 2013 deník Haaretz.

Zatímco se izraelský politický establishment snaží neustále démonizovat palestinské děti, zůstává smutným faktem, že se snaží zakrývat to, jak v systému vzdělávání kultivuje nenávist. Zároveň armáda nadále ponižuje a týrá palestinské děti. Jak pro Electronic Intifada uvedl šejch Jibreen Saharnin, strýc 6letého Mousaba: „Fotografujte. Rozešlete fotografie po celém světě. Ukažte světu, co dětem provádí izraelská armáda.“

Související informace

Od začátku roku 2014 do konce června bylo izraelskými silami zabito nejméně 6 palestinských dětí.

Například 20. června 2014 byl zastřelen 15letý Mohammad Dudeen ve své vesnici Dura na Západním břehu Jordánu. Dne 14. června podlehl zraněním způsobeným izraelskou střelou 10letý Ali al-Awour v Gaze. Dne 15. května byli zastřeleni 17letý Nadeem Siam Nawara a 16letý Mohammed Mahmoud Odeh Abu Daher. Děti nepředstavovaly žádné nebezpečí pro izraelské vojáky a byly neozbrojené. Dva poslední případy byly zachyceny na video, mimo jiné i televizní stanicí CNN. Informace o dalších případech lze nalézt například zde. Dle údajů kanceláře OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) bylo od ledna do dubna 2014 zraněno na Západním břehu a v Gaze více než 250 dětí.

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.