Doporučujeme z Festivalu arabské kultury 2014: Film Omar v Plzni (9. 4.) a přednáška s Amani Alawawdeh v Praze (24. 4.)

Dovolujeme si vás upozornit na některé ze zajímavých akcí na Festivalu arabské kultury 2014 (arabfest.cz), který se koná v Plzni od 4. do 11. dubna a v Praze od 24. do 26. dubna.

9. 4. od 19:00 | Plzeň – promítání palestinského filmu Omar (r. Hany Abu Assad)
24. 4. od 18:30 | Praha – přednáška Mladí Arabové: nadějná generace?, které se mj. zúčastní Palestinka Amani Alawawdeh a Čechopalestinec Šádí Shanaáh

header_csProgram zde.

Omar

r. Hany Abu-Assad, Palestina, 2013, 97 min., arabsky a hebrejsky s českými titulky

Okupovaná Palestina, tři mladí muži, kamarádi z dětství, a jedna dívka se pokoušejí vydobýt si právo na vlastní život a zároveň dostát poslání bojovníků za svobodu své vlasti.

omar_plakátPalestinský film, který byl letos nominován na Oscara, vypráví příběh mladého pekaře Omara, jehož dělí izraelská separační/anexační zeď od jeho přítelkyně. Snímek je dílem známého režiséra Hanyho Abu-Assada (Ráj hned teď). V České republice byl film distribuován společností AeroFilms.

Další informace o filmu zde, rozhovor s režisérem zde, recence známého britského novináře Jonathana Cooka, “Paradise Now” director tackles taboo of collaboration in new film.

Mladí Arabové: nadějná generace?

24. dubna od 18:30 v přednáškovém sále kavárny klubu Cross (Plynární 23, Praha 7)

Kdo jsou příslušníci nové generace mladých Arabů? Liší se zásadním způsobem od generací předešlých? Koho mladí Arabové a Arabky obdivují, jak vidí sami sebe a jak chtějí změnit svět? Debatují sociolog, dlouholetý zpravodaj na Blízkém východě a mladí Arabové, moderuje zakladatel nevládní organizace “Insaan” Šadí Shanaáh. Následuje autogramiáda knihy Karla Černého “Svět politického islámu”, kterou bude možné na místě i zakoupit.

Přednášející:

Amani Alawawdeh

Jordánská rodačka palestinského původu Amani Alawawdeh žije od roku 2004 v České republice, kde se po absolvování studií na Univerzitě Karlově věnuje vlastní firmě zaměřené na udělování víz do arabských zemí, dále práci pro mezinárodní společnost a v neposlední řadě i arabštině, a to jak formou individuální výuky v jazykové škole, tak jako překladatelka.

Břetislav Tureček

Novinář a vysokoškolský učitel. Blízkým východem se jako reportér a analytik zabýval od roku 1993. Od ledna 2008 v regionu působil pět a půl roku jako stálý zpravodaj Českého rozhlasu se sídlem v Jeruzalémě. O Blízkém východě vydal tři knihy: Světla a stíny islámu (2007), Nesvatá válka o Svatou zemi (2011) a Labyrintem Íránu (2013).

V letech 2003-2007 přednášel o problematice Blízkého východu na Západočeské univerzitě v Plzni. V současné době působí na Metropolitní univerzitě Praha jako vedoucí Centra pro studium Blízkého východu.

Mohamed Hassan

Mohamed Hassan, původem z provincie Qualiobia severně od Káhiry, vystudoval bohemistiku na Univerzitě Ain Šams a stále zde působí jako asistent češtiny. Současně absolvoval magisterské studium na Ústavu bohemistických studií FF UK a nyní navazuje doktorským studiem na Ústavu českého jazyka a teorie komunikace na FF UK. Je také lektorem spisovné a hovorové arabštiny.

Karel Černý

Sociolog Karel Černý působí na pracovišti historické sociologie Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze. Zabývá se teoriemi sociální změny a současným Blízkým východem. V rámci Fulbrightova stipendia (2013) absolvoval badatelský pobyt na Kalifornské univerzitě, kde se zaměřoval na integraci amerických muslimů. Vydal knihu Svět politického islámu (2012).

Moderuje: Šádí Shanaáh

Šádí Shanaáh studoval mezinárodní vztahy na Richmond American International University v Londýně a na State University of New York, Empire State College. Magisterský titul získal na University of Cambridge v oboru Současná evropská studia. Mimo jiné pracoval jako poradce pro evropské a zahraniční záležitosti Ondřeje Lišky, ministra školství, mládeže a tělovýchovy.

Od roku 2012 pracuje v nadaci Heinrich-Böll-Stiftung. V srpnu 2011 založil nevládní organizaci „Insaan: Česko-arabské centrum kulturního dialogu“. Přednáší o moderním Blízkém východě na Anglo-American University v Praze. V arabských zemích strávil více než tři roky.

Veškeré informace o festivalu: arabfest.cz

This entry was posted in Akce, Filmy a dokumenty, Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.