Miko Peled, izraelský mírový aktivista, spisovatel a syn generála, bude od 10. do 12. února 2014 v Praze

Veřejné přednášky a autogramiáda knihy The General’s Son: Journey of an Israeli in Palestine

plakatek_eva3_smallerVšechny přednášky: http://bit.ly/1jjc3Ux | All lectures: http://bit.ly/1e4E8qv

Na pozvání Iniciativy za spravedlivý mír na Blízkém východě přijede do Prahy izraelský spisovatel a mírový aktivista Miko Peled, neúnavný bojovník za rovná práva Izraelců a Palestinců. Peled usiluje o nastolení svobody a demokracie na Blízkém východě a na toto téma pořádá po USA a jinde po světě časté přednášky. Do České republiky přijíždí poprvé.

Od 10. do 12. února 2014 proběhnou následující veřejné přednášky a debata k jeho knižní prvotině The General’s Son: Journey of an Israeli in Palestine (2012):

Přednášky a následná debata:

  • pondělí 10. 2. 2014, 19:00 – Filozofická fakulta UK – přednáška: „Beyond Zionism, Hope for Freedom and Democracy in Palestine/Israel“, pořádáno Politologickým sdružením POLIS (anglicky)  facebook | plakát
  • úterý 11. 2. 2014, 18:00 – CESTA Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii – přednáška: „Cesty Izraelce po Palestině“ O nadějích na svobodu a demokracii v Palestině a v Izraeli, pořádáno think-tankem CESTA (anglicky s překladem do češtiny) web | facebookPDF
  • středa 12. 2. 2014, 17:00 – Ústav mezinárodních vztahů – přednáška a navazující debata s JUDr. Tomášem Krausem z Federace židovských obcí, pořádáno ÚMV (anglicky). DŮLEŽITÉ: Nutnost registrace účasti na webu iir.cz | facebookPDF

Debata:

Kdo je Miko Peled?

miko_peled-book coverMiko Peled se narodil v roce 1961 v Jeruzalémě do vlivné izraelské rodiny. Jeho otec, generál Matti Peled, byl jedním z izraelských velitelů v tzv. Šestidenní válce (1967); děd Avraham Katznelson patřil mezi signatáře Deklarace nezávislosti Státu Izrael (1948). V r. 1997 byla při bombovém útoku v Jeruzaléme zabita Peledova neteř Smadar, což vedlo Peleda k přehodnocení dosavadních postojů a uvědomění si neudržitelnosti dlouhodobého konfliktu mezi Izraelem a Palestinci. Svou zkušenost zhodnotil Miko Peled ve své literární prvotině The General’s Son: Journey of an Israeli in Palestine (2012).

K možné budoucnosti Blízkého východu říká: „Jako Izraelec, který vyrůstal obklopen národními ideály židovského státu, jsem si dobře vědom, jak obtížné je pro Židy i Palestince vzdát se snu na jeden stát, který bude pouze ‚pro nás‘. Pro dobro obou národů je však třeba, (…) aby byla v naší sdílené domovině zřízena sekulární demokracie, kde budou žít všichni Izraelci a Palestinci jako sobě rovni.

O iniciativě Ne naším jménem! – Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě

Iniciativa vznikla v březnu 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v České republice a proti možné vojensko-technické spolupráci České republiky a Státu Izrael. Pořádá veřejné akce s cílem upozornit českou veřejnost na často nekritický přístup české politické reprezentace ve vztahu k Izraeli a organizuje přednášky a besedy k blízkovýchodní problematice. Je součástí Evropského koordinačního výboru pro Palestinu (ECCP), který sídlí v Bruselu a sdružuje zhruba 50 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili nedávno mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.
https://ism-czech.org/iniciativa/

Související: Pozvánka na přednášku: Miko Peled – “Beyond Zionism, Hope for Freedom and Democracy in Palestine/Israel”, pondělí 10. února od 19:00, Filozofická fakulta UK (nám. Jana Palacha, místnost 300)

Další informace na webu ISM: Miko Peled

Další odkazy:

Videa z přednášek v USA: http://bit.ly/LoUPqf | http://bit.ly/LACO8V | http://bit.ly/1kMgmJz
Kapitoly z knihy The General’s Son: http://bit.ly/1mgBwe5
Recenze knihy The General’s Son: http://bit.ly/1agPYTG | http://bit.ly/19G3v6N
Webové stránky: http://mikopeled.com/ | http://thegeneralsson.com/

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.