Pozvánka na přednášku: Miko Peled – “Beyond Zionism, Hope for Freedom and Democracy in Palestine/Israel”, pondělí 10. února od 19:00, Filozofická fakulta UK (nám. Jana Palacha, místnost 300)

Miko Peled 1_Page_3Politologické sdružení POLIS a Ne naším jménem! – Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě si vás dovolují pozvat na přednášku a následnou diskusi s izraelským spisovatelem a mírových aktivistou Miko Peledem, neúnavným bojovníkem za rovná práva Izraelců a Palestinců a autorem knihy Generálův syn: Cesta Izraelce po Palestině.

Pozvánka na facebooku zde, na nyxu zde.

Další přednášky Miko Peleda proběhnou 11. února a 12. února. Avízo v PDF zde.

Plakátek ke stažení zde. Děkujeme za šíření dále.

10. února od 19:00
FF UK, náměstí Jana Palacha, Praha, místnost č. 300

Miko Peled – izraelský spisovatel a mírový aktivista, autor knihy The General’s Son: Journey of an Israeli in Palestine (2012). Narodil se v roce 1961 v Jeruzalémě do známé izraelské rodiny: jeho dědeček, Dr. Avraham Katsnelson, byl sionistickým předákem a signatářem izraelské deklarace nezávislosti. Jeho otec, Matti Peled, byl mladým důstojníkem ve válce v roce 1948 a generálem ve válce v roce 1967, při které Izrael dobyl a začal okupovat Východní Jeruzalém, Západní břeh Jordánu, Gazu, Golanské výšiny a Sinaj.

Dne 4. září 1997 došlo k rodinné tragédii: jeho milovaná neteř Smadar (13) byla zabita v Jeruzalémě při útoku sebevražedného atentátníka. Tragédie přinutila Miko Peleda přezkoumat mnoho z toho, co dosud znal. Začal přehodnocovat svá přesvědčení, se kterými jako syn generála a vnuk vedoucí osobnosti izraelských vojenských elit vyrůstal. O své mnohdy bolestivé cestě za poznáním Palestiny i Palestinců vypráví působivě ve své knižní prvotině Generálův syn.

Za zmínku stojí také Mikova sestra a matka zabité Smadar, Nurit Peled-Elhanan, která je známou akademičkou zaměřující se na studium jazyka a systém vzdělávání.

miko_peled-book coverVizí Miko Peleda je sekulární demokracie, ve které budou Izraelci a Palestinci žít jako rovní občané. „Jako Izraelec, který vyrůstal obklopen nacionalistickými ideály židovského státu, jsem si dobře vědom, jak obtížné je pro Židy i Palestince vzdát se snu mít jeden stát, který bude pouze ‚pro nás‘,“ říká.

Pro dobro obou národů je třeba, aby byla separační zeď stržena, aby skončila izraelská kontrola nad životy Palestinců a aby byla v naší sdílené domovině zřízena sekulární demokracie, kde budou žít všichni Izraelci a Palestinci jako sobě rovni.

Související odkazy:

Kapitoly z knihy The General’s Son: http://bit.ly/1mgBwe5
Recenze knihy The General’s Son: http://bit.ly/1agPYTG | http://bit.ly/19G3v6N
Webové stránky: http://mikopeled.com/ | http://thegeneralsson.com/

Přednáška Miko Peleda v Seattlu v r. 2012:

Další videa: http://bit.ly/LACO8V | http://bit.ly/1kMgmJz

Vystoupení generála Matti Peleda, otce Miko Peleda, v San Franciscu v r. 1992:

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.