Pozvánka na přednášku: Gaza – vězení pod širým nebem, 29. října od 19:30, klub Cross, Plynární 23, Praha 7 – Holešovice

Zveme vás na komentované promítání fotek z Gazy a povídání o aktuální situaci v pásmu. O svých zkušenostech bude vyprávět aktivistka Mezinárodního hnutí solidarity, která letos v Gaze pobývala několik měsíců. Přijďte se zeptat na to, co vás zajímá.

úterý 29. října od 19:30
klub Cross, Plynární 23, Praha 7 – Holešovice

gaza_alberto

Událost na facebooku, pozvánka na nyxu.

Mediální obraz Palestiny, a především pásma Gazy, je běžně spojován s terorismem, islamisty, hnutím Hamás, které má “kontrolu nad pásmem”, případně s “izraelskými odvetami na stovky raket mířených z pásma”, při kterých přicházejí o život stovky lidí coby “vedlejší následky” útoků. Tento mediální obraz se na základě zážitků a zkušeností z Palestiny bude snažit poopravit aktivistka Mezinárodního hnutí solidarity (ISM), která v oblasti pobývala tři čtvrtě roku, z toho čtyři měsíce v pásmu Gazy.

Bude mluvit především o dopadech izraelské blokády na život civilistů, o vlivu okupačních vojsk, která se “jednostranně stáhla v roce 2005”, na život farmářů v nárazníkové zóně a na práci rybářů na moři. Pokusí se objasnit, proč nemá obyvatelstvo v Gaze minimálně osm hodin denně elektřinu, proč z kohoutku teče jen slaná voda, jaké jsou důsledky toho, když Izrael společně s Egyptem uzavře hranici a z místa, které je velké jako Bratislava, se tak stane vězení, ze kterého není cesty ven ani dovnitř.

Po přednášce bude následovat diskuze.

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.