Pozvánka na promítání: Svět, který není pro nás, neděle 20. října od 20:30, kino Světozor, Praha

Dovolujeme si vás upozornit na projekci dokumentárního filmu z palestinského uprchlického tábora v Libanonu, Svět, který není pro nás, jenž bude promítán v rámci Dnů arabského filmu. Snímek získal na Berlinále mírovou cenu (Peace Film Price) a byl s úspěchem promítán na mnoha festivalech.

neděle 20. října od 20:30
kino Světozor, Praha (v rámci Dnů arabského filmu)

world not ours_smaller

Svět, který není pro nás (A World not Ours, A‘lamun laysa lana). Režie: Mahdi Fleifel, Libanon/UK/Dánsko, 2012, arabsky a anglicky, anglické a české titulky, 93 min, dokument.

Mahdího otec svou rodinu vždy filmoval. Jako jeden z mála se dostal ven z palestinského uprchlického tábora Ain Helweh v Libanonu a se svými blízkými udržoval kontakt prostřednictvím videa. Mahdí, který dospíval v Evropě, pokračuje v natáčení rodinných scén během svých prázdninových návštěv. Za zdánlivě romantickou pospolitostí kamarádů, vášnivě fandících při mistrovstvích ve fotbale, odhaluje bezperspektivní každodennost uprchlického života. Palestinci nemají v Libanonu právo na oficiální zaměstnání. Tráví čas čekáním, spřádají sny o návratu či o odplatě. Režisérovými průvodci jsou zástupci tří generací příbuzných a přátel, přičemž každá je v jiném stupni rezignace. Dědeček odmítá odejít a ztratit naději na návrat do Palestiny. Strýc Said, kdysi místní autorita, se už zajímá jen o své opeřence. A bratranec Abu Eyad pomalu ztrácí iluze o budoucnosti Palestiny a po dlouhém váhání tábor opouští a pokouší se dostat do Evropy. Snímek je nejen rodinnou kronikou, ale i snahou udržet si vztah ke ztracenému domovu. Beznaděj přitom zahaluje do komických sousedských scén a hořkého humoru. (insaan.cz)

Související odkazy:

This entry was posted in Akce, Filmy a dokumenty and tagged . Bookmark the permalink.