Osadníci ukradli olivy z viac ako 110-ich strom v Abu Huwar

7. Október 2013 | International Solidarity Movement, Nablus | Deir Sharaf, okupovaná Palestína

Zničené olivovníky ve vesnici Deir Sharaf, Západní břeh Jordánu, Palestina (foto: ISM)5. októbra zistili miestni farmári, že olivy z viac ako stodesiatich stromov boli ukradnuté, a viac ako desať stromov bolo poškodených alebo zničených. Farma v Abu Huwar patrí Yasserovi Fuqaha, Sidqi Fukaha a Mustafovi Fuqaha a ďalším farmárom z rodiny Meri.

Pracovník miestnej farmy ohlásil, že v noci z 3. na 4. októbra videl dva autobusy plné osadníkov zastaviť a vyložiť náklad v blízkosti farmy. Približne 150 metrov vnútri farmy boli olivy rýchlo obraté zo stromov ponechajúc len male množštvá olív na úplnom vrchu stromov zatiaľčo poničené stormy niesli stopy po ostrohranných obrábajúcich nástrojoch. Yasser Fuqaha sa vyjadril, že ukradnuté množstvo pre ňho predstavovalo približne tri štvrtiny jeho očakávanej celoročnej úrody, devastujúci úder pre jeho príjem.

Tento útok urýchlil začiatok sezóny zberu olív a vytvoril nátlak na farmárov, aby začali so zberom skôr než olivy optimálne dozrejú.

Abu Huwar to v posledných rokoch nemal ľahké. Miestni palestínski farmári nahlásili už v roku 1996 úplné vykorenenie časti olivového háju, ktorý sa nachádzal na opačnej strane kopca (na ktorom samotnom sa nachádza ilegálna osada) radikalnými osadníkmi. Stromy samotné boli prenesené a znovu zasadené do pôdy na druhej strane izraelskej hranice 1967. Takisto v období rokov 2000 až 2008, sa farma a okolitá pôda ocitli odrezané od Palestínčanov obkľúčením a uzavretím objektu izraelskou armádou.

Olivový strom ako národný symbol predstavuje pre Palestínčanov základný zdroj príjmu a obživy. Zničenie olivových stromov a krádež zberu je vážnym zločinom a obrovskou stratou pre miestnych farmárov.

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.