“Dát hlas palestinské otázce” — Rozhovor s Hanym Abu-Assadem, režisérem filmu Omar

Komentář režiséra Hany Abu-Assada k jeho nejnovějšímu filmu Omar (zdroj Aerofilms)

VZNIK PROJEKTU
omar_plakátSkutečný život podle mě často nabízí ten nejbarvitější materiál pro jakéhokoli vypravěče a příběh Omara v tomto ohledu není výjimkou. Když jsem byl před několika lety v Ramalláhu, seděl jsem na čaji s jedním dobrým přítelem. Vyprávěl mi pravdivý příběh, jak jej oslovil vládní agent, jenž o něm měl osobní informace. Dotyčný agent chtěl za pomoci těchto informací přinutit mého přítele ke spolupráci. Když jsem to vyslechl, okamžitě jsem věděl, že se chci tímto tématem podrobněji zabývat a začít pátrat, jak mohou podobné okolnosti ovlivnit lásku, přátelství a důvěru. Poté, co jsem o tom určitou dobu přemýšlel, jsem jedné noci nemohl usnout, a tak jsem si vytáhl blok a tužku a za čtyři hodiny jsem měl přesnou strukturu toho, co je dnes Omar.

ZRCADLO UVĚŘITELNOSTI V OKUPOVANÉ PALESTINĚ
Co se týče filmu, skutečnost není tak důležitá jako uvěřitelnost a v případě Omara je každá scéna jak uvěřitelná, tak velice blízká realitě. Je pravda, že film má dramatickou strukturu se zápletkami, které mohou vypadat jako smyšlené, ale ve skutečnosti byl děj příběhu vychýlen kvůli dramatickému účinku pouze jednou. Jinak skutečně věřím, že můj film je uvěřitelnou reflexí dnešní okupované Palestiny.

IZOLAČNÍ ZEĎ
Izolační zeď od sebe oddělila palestinská města. Rozdělila vesnice, uprchlické tábory a vytváří kantony, kde Palestinci žijí. Na mnoha místech není jasné, co je a co není okupované. Například v Jeruzalémě jsou obě strany okupované. Mým záměrem bylo vytvořit virtuální palestinské město, kde zeď jen náhodně protíná město, vesnici a uprchlický tábor, aniž by na obou stranách byly nějaké rozdíly.

PŘESKAKOVÁNÍ ZDI
Přeskakování zdi je součástí každodenního života Palestiny. Existují dokonce lidé, jejichž prací je pomáhat ostatním přeskakovat zeď. Tito lidé se tím živí. Je třeba pochopit, že izolační zeď nemá sloužit jako hranice mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu, ale je ve skutečnosti projektována tak, aby oddělovala Palestince navzájem. Někdy dokonce rozděluje palestinská města na dvě části. Proto je přeskakování zdi na denním pořádku a lidé to dělají z tisíce důvodů: kvůli práci, rodině, přežití, přičemž láska není žádnou výjimkou.

NATÁČENÍ V PALESTINĚ
Od filmu Ráj hned teď jsem v Palestině nenatáčel, a to z několika důvodů. Za prvé nemám neustále něco, k čemu bych měl ohledně Palestiny potřebu se vyjadřovat. Za druhé jsem teď nějakou dobu pracoval na různých projektech, což spotřebovávalo veškerou mou energii.

Omara jsme natáčeli týden v Náblusu, šest týdnů v Nazaretu a týden v Bisanu. Nikde jsme se nesetkali s žádným odporem proti natáčení. Podařilo se nám získat povolení na všechny lokace, včetně samotné zdi. U zdi jsme měli povolení vyšplhat do určité výšky a pro určité záběry nahoře na zdi jsme postavili imitaci zdi v Nazaretu.

Natáčení na Západním břehu bylo jednodušší od chvíle, kdy se ho zúčastnil větší počet palestinských policistů. Přesto je natáčení na těchto místech stále složité a vyvolává problémy, ale to platí pro natáčení obecně a kdekoli. Když jsem začal s natáčením Omara, chtěl jsem, abychom měli jen palestinský štáb. To znamenalo, že někteří vedoucí sekcí dělali svou práci poprvé ve svém profesním životě, což občas působilo problémy v organizaci i samotném procesu natáčení. Přesto jsme všechny překážky překonali a každý z nás je nadšený z úspěchu a ze skutečnosti, že film má premiéru v rámci sekce Un Certain Regard v Cannes.

MILOSTNÉ PŘÍBĚHY
Existují jen dva druhy milostných příběhů – tragické a komické. V každém milostném příběhu, který znám, se vždy objeví dvě překážky – vnitřní a vnější. Ve většině tragických milostných příběhů milenci překonají vnější překážku, ale už nejsou schopni přemoci tu vnitřní, jíž je opravdová důvěra v toho druhého. V romantické komedii naopak milenci překonají oba typy překážek a skončí spolu. Realita lásky je naneštěstí často mnohem tragičtější než realita romantických komedií. V mém příběhu Omar opravdu věří v ideální lásku a možnost konce, typického pro romantické komedie, proto je film vlastně dvojnásob tragický.

DŮVĚRA
Hlavním tématem Omara je důvěra a to, jak je důležitá pro lidské vztahy, ale zároveň také velice proměnlivá. Důvěra je jádrem lásky, přátelství a věrnosti. Není hmatatelná a může být velice silná, ale zároveň velice křehká. Baví mě zkoumat lidskou zkušenost a pro tu je důvěra fatou morgánou – je největší iluzí lidské zkušenosti a tím, co vyvolává v lidských bytostech tak složité emoce. Má touha rozplést složitosti lidských emocí je nekonečná a nezničitelná.

OBSAZENÍ NEZNÁMÝCH MLADÝCH HERCŮ
Čtyři hlavní role byly obsazeny hereckými nováčky a toto je jejich první film. Během castingu jsme spolu s vedoucí castingu neúnavně procházeli spoustu palestinských herců. Hlavním kritériem výběru byla jejich uvěřitelnost, schopnost vyjádřit hluboké emoce a – v kombinaci s těmito dvěma – schopnost vytvořit dynamickou sílu. Adam Bakri, který hrál Omara, je opravdovým objevem. Není jen skvělým hercem, ale také neuvěřitelně tvrdě pracuje. Nepřetržitě pátral po jádru Omarovy postavy, a pokaždé, když skončil natáčení, doslova „vyskočil z plátna“. Leem Loubanyová, která hraje Nadju, má v sobě obrovskou sílu a smutek v očích, jenž fascinuje každého, kdo do nich pohlédne, a vyvolává touhu vidět více. Samer Bisharat, představitel Amjada, je komikem celého souboru a ve filmu jsme do jeho postavy a do Omara vložili spoustu vtipů, které pronášel mimo záběr. Eyad Hourani, představitel Tareka, mi ukázal úplně novou stránku Tareka jako někoho, kdo dokáže být drsný a zranitelný, vážný a vtipný, a to ve stejnou dobu, v tentýž okamžik. Jsem moc spokojený s herci, které jsme nakonec obsadili, všichni z nich náš film nesmírně obohatili.

WALEED ZUAITER JAKO AGENT RAMI
Waleed Zuaiter byl jediným hercem v celém štábu, který měl předešlé zkušenosti s účinkováním před kamerou. Práce s profesionály je vždy zajímavá a vždy je to výzva, neboť tito lidé vám kladou ty nejtěžší otázky ohledně vlastních postav a jejich motivace. Práce s Waleedem byla něco jako tesání sochy do mramoru. Byl silný a neústupný, ale výsledek dopadl skvěle.

LIDSKÝ ASPEKT BOJOVNÍKŮ ZA SVOBODU
Nikdy nenatočím film, který by buď jen odsuzoval nebo obhajoval lidské bytosti. To ponechávám na soudních dvorech na celém světě. Lidský aspekt bojovníků za svobodu mě zajímá a vlastně mě zajímá lidský aspekt kterékoli postavy, protože jsou to často tragické chyby, které nás činí lidskými. Spousta lidí i filmových postav vypadá zvenku dokonale, ať už jde o bojovníka za svobodu nebo milence, ale tragické chyby, které tito lidé dělají, ukazují, že tato dokonalost je pouze vnějším vjemem. Uvnitř těchto lidí se skrývá nedokonalost a možnost selhání. Mým úkolem jako filmaře je být tímto fenoménem přitahován a ukazovat ho co nejupřímněji, s různými odstíny šedi a nikoli černobíle.

DÁT HLAS PALESTINSKÉ OTÁZCE
Jako filmař se zaměřuji na tvorbu zajímavých a silných filmů a snažím se zkoumat, co vytváří silné příběhy. Velké filmy podle mě důkladně prokreslují postavy, jejichž motivace přesahují konkrétní čas a prostor. Pokud mé dílo vytvoří něco, co přispěje k porozumění lidí nějaké otázce, pak je to spíše jeho vedlejší účinek.

Nikdy mi nepřišlo těžké obhájit svá umělecká rozhodnutí, jak to musí dělat každý umělec na světě. Nejsem v tomto směru nijak výjimečný. Zkoumání lidského aspektu postav, které jednají násilně, není ostatně také nijak výjimečné, neboť právě to zaměstnává většinu vypravěčů příběhů. Připadá mi, že nejvíce ze všeho jsem oceňován a/nebo kritizován za to, že poskytuji hlas palestinské otázce, ale nejde o umělecký komentář nebo kritiku. Jde o politický komentář a kritiku, což je naprosto odlišná záležitost.

hany abu assad

HANY ABU-ASSAD – režisér

Hany Abu-Assad je tvůrcem často diskutovaného snímku z roku 2006 Ráj hned teď (Paradise Now), který získal Zlatý glóbus za nejlepší film v cizím jazyce a byl nominován ve stejné kategorii na Oscara (jako zástupce Palestiny). Jde o příběh dvou palestinských mužů, kteří se připravují na sebevražedný útok v Tel Avivu. Ráj hned teď měl světovou premiéru na filmovém festivalu v Berlíně, kde získal cenu Modrý anděl za nejlepší evropský film, cenu čtenářů deníku Berliner Morgenpost a cenu Amnesty International za nejlepší film.

Abu-Assad slavil úspěch již se svým předchozím filmem Rana’s Wedding – příběhem mladé ženy z Jeruzaléma, která se pokouší do čtyř hodin odpoledne vdát. Tento film byl vybrán do canneského Týdne kritiky a získal ceny na festivalech v Montpellier, Marakeši, Bastii a Kolíně.

Mezi další filmy Abu-Assada patří anglicky mluvený snímek The Courier s Jeffery Deanem Morganem, Tilem Schweigerem a Mickeym Rourkem a dokumentární film z roku 2002 Ford Transit, portrét taxikáře Fordu Transit a houževnatých obyvatel palestinských území.

Abu-Assad se narodil v palestinském Nazaretu v roce 1961. Poté, co několik let studoval a pracoval jako letecký inženýr v Nizozemsku, vstoupil do světa filmu jako producent. V roce 1994 produkoval celovečerní film Rashida Masharawiho Curfew. V roce 1998 natočil Abu-Assad svůj první celovečerní film The 14Th Chick podle scénáře spisovatele Arnona Grunberga.

FILMOGRAFIE CELOVEČERNÍCH FILMŮ

  • 2013 Omar
  • 2011 The Courier
  • 2005 Paradise Now
  • 2002 Ford Transit (Dokument)
  • 2002 Rana’s Wedding
  • 2000 Nazareth 2000 (Dokument)
  • 1998 The 14Th Chick

AdamBakri1

ADAM BAKRI – Omar

Pro Adama Bakri je Omar jeho celovečerním debutem. Den poté, co dokončil studium na newyorském Lee Strasberg Institutu, poslal Adam svou ukázkovou castingovou nahrávku režisérovi Hanymu Abu-Assadovi a za měsíc se už nadšeně účastnil natáčení. Během dvouletého hereckého studia hrál v několika divadelních produkcích. Než se odstěhoval do New Yorku, vystudoval Adam na univerzitě v Tel Avivu anglickou literaturu a divadelní umění. Během studií natočil několik krátkých filmů. Adam se narodil v Jaffě v Izraeli.

eyad hourani2

EYAD HOURANI – Tarek

Pro Eyada Houraniho je Omar jeho celovečerním debutem. Eyad hrál v několika představeních inspirativního divadla Freedom Theatre v jeninském uprchlickém táboře, včetně While Waiting, Animal Farm, Alice in Wonderland a Men in the Sun. Také hrál v představení Jasmin House divadla Ashtar v Ramalláhu a v Shakespearově Richardovi II na londýnském Globe Theatre festivalu. Eyad začal hrát ve 14 letech díky hebronské nadaci „Dny pro divadlo“. Vedle studií divadelního umění ve Freedom Theatre prošel hereckým výcvikem ve spolupráci s Arabsko-Americkou univerzitou a zúčastnil se také několika workshopů, například ve vídeňském Národním divadle nebo v newyorském Public Theater. Narodil se v roce 1988. V současnosti je Eyad na turné po palestinských nemocnicích s představením Clown Doctor Acts a pracuje jako dramatický kouč pro několik palestinských divadel. Eyad také natočil krátký film C The C, který byl promítán na festivalech v Dubaji a v Sarajevu.

samer bisharat

SAMER BISHARAT – Amjad

Omar je pro šestnáctiletého Samera Bisharata jeho celovečerním debutem. Samer studuje na střední škole St. Joseph. Již od sedmi let účinkoval v několika krátkých filmech, nedávno ve snímku Turmos Sariho Bisharata pro jeruzalémskou filmovou školu Sama Spiegela. Narodil se roku 1996 v Nazaretu. Samer je také hudebníkem, hraje na oud. Hudbu studoval na Bait Al Mouseeqa v Shefa-‘Amru.

leem lubany1-smaller

LEEM LUBANYOVÁ – Nadja

Pro šestnáctiletou Leem Lubanyovou je Omar debutem na filmovém plátně. Tato talentovaná studentka střední školy Harduf nedávno přidala herectví ke svým vášním pro zpěv a tanec. Narodila se v Nazaretu, v raném věku začala chodit na balet a ve 13 letech se dala na zpěv. Je rovněž náruživou fotografkou a jednoho dne by chtěla své fotografie vystavit.

waleed-zuaiter-headshots-09

WALEED F. ZUAITER – Agent Rami

Během posledních 15 let se televizní a filmová kariéra palestinsko-amerického herce Waleeda F. Zuaitera rozvíjí díky pozornosti, kterou si vysloužil za precizní divadelní výkony.

Na plátně se Waleed blýskl hvězdnými výkony ve filmu Granta Heslova Muži, co zírají na kozy vedle George Clooneyho a Ewana McGregora a v Sexu ve městě 2 Michaela Patricka Kinga. Dále hrál ve filmech Simona Westa Thunder Run a Amina Matalqy The United.

Na televizní obrazovce na sebe Waleed upoutal pozornost díky portrétu mučitele seržanta Brodyho v televizním seriálu Homeland. Dále účinkoval v televizních seriálech The Good Wife, Political Animals, Law & Order: Criminal Intent, Blue Bloods a v minisérii, která získala cenu Emmy, House of Saddam.

Mezi Waleedovy prestižní divadelní role patří účinkování v produkci Brechtovy Matky Kuráž (adaptované Tony Kushnerem, s Meryl Streepovou a Kevinem Klinem v hlavních rolích) v Public Theatre, v Sixteen Wounded Eliama Kraiema (Broadway), Stuff Happens Davida Harea (cena Drama Desk za mimořádný výkon celého souboru), Betrayed George Packera, Masked Ilana Hatsora, Homebody/Kabul Tonyho Kushnera, Guantanamo: Honor Bound To Defend Freedom Victorie Brittainové a Gillian Slovové a The American Pilot Davida Greiga.

Nejmladší ze tří bratrů, Waleed, se narodil v Sacramentu v Californii, ale vyrůstal v Kuvajtu. Na studia se vrátil zpět do Spojených států, kde na univerzitě George Washingtona vystudoval filozofii a divadlo. V současnosti bydlí s manželkou a dvěma dětmi v Los Angeles.

Waleed kromě toho, že hraje roli agenta Ramiho, Omara také produkoval, společně se svými dvěma bratry a jejich novou nezávislou produkční společností ZBROS.

HLAVNÍ OBSAZENÍ

Omar – Adam Bakri · Nadja – Leem Lubanyová · Agent Rami – Waleed F. Zuaiter · Amjad – Samer Bisharat · Tarek – Eyad Hourani

HLAVNÍ ŠTÁB

Scénář, režie a produkce  – Hany Abu-Assad · Kamera – Ehab Assal
Střih – Martin Brinkler A.C.E. & Eyas Salman · Scénograf – Nael Kanj · Zvuk – Hamada Aalah
Casting – Juna Sulieman · Maskérka – Dorte Dobkowitz · 1. asistent režie – Enas Al-Muthaffar
Vedoucí výroby – Baher Agbariya
Koproducenti – Dubai Entertainment and Media Organisation Enjaaz A Dubai Film Market Initiative
Výkonní producenti – Abbas F. “Eddy” Zuaiter · Ahmad F. Zuaiter · Waleed Al-Ghafari · Zahi Khouri
Dr. Farouq A. Zuaiter · Suhail A. Sikhtian
Produkce – Waleed F. Zuaiter & David Gerson
Produkční společnost – ZBROS

TECHNICKÉ INFORMACE

Rok – 2013 · Země – Palestina · Délka – 97 Minutes · Projekční formát – DCP15

DISTRIBUCE

Aerofilms, Jirečkova 8, Praha 7, info@aerofilms.cz

Zdroj: Aerofilms presskit

This entry was posted in Filmy a dokumenty, Píše se jinde, Rozhovory and tagged , . Bookmark the permalink.