Kolektívny trest pre Gazu musí skončiť: Izraelom zavedená blokáda trvá už šesť rokov – zvláštny spravodaj OSN

14. června 2013 | Kancelář OSN Vysokého komisaře pro lidská práva

export gazaExport z Gazy, počet kamionů. Porovnání let 2005 a 2012. Zdroj: Gaza Gateway/ Gisha.org

Zvláštny spravodaj OSN pre oblasť ľudských práv na palestínskych územiach okupovaných Izraelom od roku 1967, Richard Falk, žiadal dnes Izrael o ukončenie blokády pásma Gazy, ktorá bola sprísnená po tom ako Hamas vyhral voľby v Júni 2007. Ľudské utrpenie spôsobené námornou, pozemnou a vzdušnou blokádou uvrhnutou na 1,75 milióna Palestínčanov, žijúcich na jednom z najhustejšie obývaných a najviac zbedačenych miest na svete sa spôsobuje zdrvujúce následky.

„Šesť rokov trvajúce Izraelom vykalkulované priškrtenie pásma Gazy zabrzdilo hospodárstvo a uvrhlo obyvateľov Gazy do stavu permanentnej chudoby a závislosti na humanitárnej pomoci,“ povedal expert OSN. „Či už ide o znemožnenie rybárom prekročiť hranicu šesť morských míľ od pobrežia, nedovolenie prístupu farmárom využívať pôdu v blízkosti izraelského múru, dôsledok tvrdých obmedzení exportu na podnikateľov, zamedzenie prístupu k štúdiu na Západnom brehu Jordánu, zákaz vstupu pacientom v núdzi o urgentnú lekársku pomoc do palestínskych nemocníc na Západnom brehu Jordánu, deštruktívna forma blokády je pociťovaná každou domácnosťou v Gaze. Obzvlášť ňou trpia rodiny, ktoré blokáda oddelila, “ dodal.

„Obyvatelia Gazy znášajú čo je neznesiteľné už šesť rokov. Kolektívny trest pre celú palestínsku populáciu v Gaze musí byť dnes ukončený,“ žiada zvláštny spravodaj OSN.

„Izrael ako okupujúca mocnosť nesie zodpovednosť za ochranu civilného obyvateľstva. Namiesto toho aby dovolil ľuďom a hospodárstvu prosperovať, Izrael Gazu zatarasil. Podľa štatistických údajov vydaných ministerstvom obrany Izraela pozostával minulomesačný export z Gazy zo 49 kamiónov nesúcich náklad prázdnych škatúľ, troch kamiónov s korením, jedného kamiónu s kvetmi a jedného kamiónu prevážajúceho nábytok,“ uviedol. V roku 2012 predstavoval export 254 kamiónov v porovnaní s 9787 v roku 2005 pred sprísnením blokády.

„Nepotrebujeme ekonóma aby sme si uvedomili, že tak úbohý vývoz nemôže byť základom pre životaschopnú ekonomiku,“ poznamenal expert OSN. Uvoľnenie blokády, ktoré oznámil Izrael v júni roku 2010 po smrtiacom útoku na flotilu lodí privážajúcich humanitárnu pomoc obliehanému obyvateľstvu, malo za následok iba nárast spotrebného tovaru prúdiaceho do Gazy, ale nezlepšilo životné podmienky pre väčšinu Gazanov. Od roku 2007 sa objem výroby výrazne zmenšil ponechavajúc 80% tovární zavretých alebo funguje len na polovičnú alebo ešte menšiu úroveň, a to kvôli strate vývozných trhov a neprekonateľným výrobným nákladom spôsobených blokádou. 34% pracovnej sily je nezamestnaných, vrátane polovice mladého obyvateľstva, 44% Gazanov trpí nedostatkom potravy a 80% je prijímateľom humanitárnej pomoci.,“ povedal.

„Situáciu ešte viac zhoršuje to, že 90% vody z infiltračného povodia je bez úpravy pre človeka zdraviu škodlivé. Nedostatok elektrickej energie a paliva spôsobujú až dvanásťhodinové výpadky denne. Iba malé percento Gazanov, ktoré si môže dovoliť prísun zásob vďaka tunelovej ekonomike sa vyhýba úplným dosahom blokády, ale tunely samotné nemôžu zabezpečiť prísun zásob pre celé obyvateľstvo.“

„Prognóza OSN z minulého roku hovorí, že pásmo Gazy sa v súčasných podmienkach stane neobyvateľnou do roku 2020. Menej optimistické predpovede, ktoré by boli prezentované varujú, že sa tak stane už do troch rokov, “ vyjadril sa zvláštny spravodaj.

„Je zjavné, že izraelské úrady sa pred šiestimi rokmi rozhodli devitalizovať obyvateľstvo ako aj hospodárstvo, “ ovoláva sa pri tom na štúdiu vypracovanú Ministerstvom obrany Izraela z roka 2008, ktoré zadáva minimálne množstvo kalórií, ktoré Palestínčania potrebujú prijať, aby sa vyhli podvýžive. Nespočítateľné množstvo obmedzení zabraňuje civilnému obyvateľstvu v Gaze v rozvoji a využití svojho potenciálu ako aj požívaniu a uplatneniu svojich ľudských práv.

Richard Falk (USA) bol menovaný Radou OSN pre ľudské práva ako piaty zvláštny spravodaj pre oblasť ľudských práv na palestínskych územiach.okupovaných od roku 1967. Post bol vytvorený bývalou Komisiu OSN pre ľudské práva v roku 1993.

Pre viac informácií:

OSN Ľudské práva – Okupované palestínske územia: http://www.ohchr.org/EN/countries/MENARegion/Pages/PSIndex.aspx

Další obrazové přílohy, viz Gaza Gateway:

export gaza1export gaza2export gaza3export gaza4export gaza5

This entry was posted in Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.