Amnesty International: Palestínsky akademik, ktorému predĺžili väzbu musí byť prepustený

25. dubna 2013 | amnesty.org

aiAhmed Qatamesh, 62 ročný palestínsky akademik je väznený Izraelom už dva roky v cele administrativného predbežného zadržania – metóda zadržiavania ľudí bez vznesenia obvinenia a bez akéhokoľvek súdneho procesu. Ahmed Qatamesh trpí nevoľnosťami a slabosťou, ktoré su spôsobené nediagnostikovanou chorobou. Izrael mu zamietol žiadosť o vyšetrenie nezávislým lekárom.

Izrael musí prepustiť palestínskeho aktivistu zadržiavaného dva roky bez vznesenia obvinenia, naliehavo žiada Amnesty International po tom ako mu bola bez zdôvodnenia predĺžená administratívna väzba už po šiesty krát.

Ahmad Qatamesh za mladaAhmed Quatamesh, 62-ročný akademik, ktorý je podľa Amnesty International zadržiavaný za účelom obmedzenia aktivít ďaľsích palestínskych ľavicových aktivistov, bude podľa včerajšieho oznámenia vo väzbe minimálne ďalšie štyri mesiace, a to od 29. Apríla.

„Ahmed Qatamesh je väzňom svedomia, ktorý je vo väzbe len kvôli svojmu nenásilnému vyjadrovaniu politického presvedčenia“ povedala Ann Harrison, zástupkyňa riaditeľa Amnesty International pre oblasť Blízkeho východu a Severnej Afriky.

„Jeho pokračujúca väzba je trestná je svojvoľná a musí byť okamžite a bezpodmienečne ukončená.“

Ahmad Quatamesh je jedným zo 160 Palestínčanov držaných Izraeolom v administratívnej väzbe.

To umožňuje časovo neobmedzenú väzbu na základe utajovaných dôkazov, ktoré vojenske trestné stíhanie zadržanému a jeho obhajcovi zatajuje, čím popiera základne právo obžalovaného hájiť sa.

„Krutá podstata administratívnej väzby pre zadržaných a ich rodiny predstavuje život v neustálej neistote. Nádej im stúpa s každým vypršaným rozhodnutím o väzbe a znova sa rozplynie s doručením nového rozhodnutia,“ uviedla Ann Harrison.

Tvrdá skúška sa pre Ahmada Qatamesh začala 21. Apríla 2011, keď bol zatknutý izraelskými bezpečnostnými silami v dome svojho brata v Ramaláhu.

Jeho dcéra sa vyjadrila, že ju bezpečnostné sily namierenou zbraňou k hlave prinútili mu zatelefonovať, po tom, čo ho neúspešne hľadali v jeho vlastnom dome.

Odvtedy bol Qatamesh vypočutý Izraelskou Bezpečnostnou Agentúrou (ISA) púhych 10 minút.

Tá tvrdí, že Qatamesh je členom politického krídla Ľudovej Fronty za Oslobodenie Palestíny (PFLP), čím predstavuje bezpečnostnú hrozbu.

„Som zatknutý a neviem prečo,“ povedal v júni 2011.

Palestínčania na okupovanom Západnom brehu čelia obrovským prekážkam pri získaní povolenia na návštevu príbuzných, ktorí su držaní vo väzbe, a to napriek tomu, že Ženevské konvencie garantujú, že zadržiavanie jedincov počas okupácie musí prebiehať na okupovanom území.

Žena Ahmada Qatamesh vraví, že jej muž trpí nevoľnosťami a slabosťou, ktoré sú spôsobené nediagnostikovanou chorobou – avšak jeho žiadosť o vyšetrenie nezávislým lekárom bola úradmi zamietnutá.

„Izraelská vláda musí zastaviť aplikovanie administrativnej väzby a prepustiť všetkých zadržaných, pokiaľ voči ním okamžite nebudú vznesené medzinárodne uznané obvinenia a nebudú súdení v súlade s medzinárodnými štandardmi pre spravodlivý súdny proces,“ žiada Ann Harrison.

Ahmad Qatamesh strávil v 90. rokoch vo väzbe bez vznesenia obvinenia viac ako päť rokov. Po jeho prepustení v roku 1998 napísal o svojich zážitkoch – vrátane týrania knihu s titulom I Shall Not Wear Your Tarboosh.

Související informace:

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.