Stephen Hawking: Poprask kolem bojkotu Izraele se zvětšuje

9. května 2013 | The Guardian

Poté, co Cambridžská univerzita uvedla jako důvod neúčasti na konferenci zdravotní důvody, vypluly na povrch důvody politické.

Ovlivní Hawkingovo rozhodnutí strategii kampaně BDS? (Zdroj: Al Jazeera, facebook)Slavný fyzik se po svém rozhodnutí bojkotovat prestižní konferenci v Izraeli na protest proti okupaci Palestiny stal středem poprasku.

Hawking, světoznámý vědec a autor bestsellerů, který trpí 50 let nemocí motorického neuronu, zrušil po sérií žádostí palestinských akademiků svou účast na prestižní prezidentské konferenci, kterou osobně pořádá izraelský prezident Šimon Peres.

Rozhodnutí, které odsoudili představitelé Izraele a přivítali propalestinští aktivisté, znemožnilo Cambridžskou univerzitu – Hawkingovu domovskou akademickou půdu od r. 1975. Ta předtím než přiznala politický motiv zprvu uvedla jako důvod vědcova odmítnutí zdravotní důvody.

Univerzita uvedla pravý důvod, až když deník Guardian zveřejnil text dopisu, který Hawking poslal organizátorům konference v Jeruzalémě a podle kterého je jasným důvodem odřeknutí účasti vyslyšení žádosti palestinských kolegů.

V plném znění textu dopisu z 3. května se praví: „Přijal jsem pozvání na prezidentskou konferenci s úmyslem, že budu moci nejen vyložit své stanovisko k dosažení míru, ale i přednášet na Západním břehu Jordánu. Dostal jsem celou řadu emailů od palestinských akademiků. Shodli se na tom, že bych měl respektovat bojkot. Z tohoto důvodu musím odříct svou účast na konferenci. Kdybych byl přítomen, musel bych vyjádřit své přesvědčení, že současná izraelská vláda povede nejspíš ke katastrofě.“

Hawkingovo rozhodnutí postavit se za akademický bojkot Izraele se setkalo s rozhněvanou reakcí organizátorů konference, jež se každoročně koná pod záštitou prezidenta Šimona Perese:

„Akademický bojkot Izraele je podle nás urážející a nesprávný, zvláště u těch, u kterých je duch svobody základem lidského a akademického poslání,“ řekl předseda prezidentské konference Israel Maimon. „Izrael je demokracií, ve které může každý vyjádřit svůj názor, ať je jakýkoliv. Bojkot je neslučitelný s otevřeným demokratickým dialogem.“

Izraelský velvyslanec v Londýně, Daniel Taub, k tomu uvedl: „Je velká škoda, že profesor Hawking odřekl prezidentskou konferenci…Aktivní účast na podobných událostech je daleko konstruktivnější cestou k podpoře pokroku a míru, namísto podléhání tlaku politických extrémistů.“

Wolfova nadace, která ocenila Hawkinga v r. 1988 Wolfovou cenou, se nechala slyšet, že bylo „smutné zjistit, že někdo jako profesor Hawking se rozhodl kapitulovat před nevýznamným tlakem a upustil od návštěvy Izraele“.

Zato Palestinci Hawkingovo rozhodnutí vítají. „Palestinci si hluboce váží Stephena Hawkinga za to, že podpořil bojkot Izraele,“ řekl Omar Barghouti, zakládající člen kampaně BDS. „Domníváme se, že to obnoví zájem mezi světovými akademiky o akademický bojkot, který byl součástí boje proti apartheidu v Jižní Africe.“

Palestinští akademici poslali Hawkingovi během posledních týdnů řadu dopisů ve snaze přesvědčit jej, aby se přidal k bojkotu.

Samia al-Botmeh z Birzeitské univerzity u Ramalláhu na Západním břehu Jordánu říká: „Snažili jsme se mu vysvětlit dvě věci. Za prvé, že Izrael je koloniální entita, která porušuje práva Palestinců, včetně akademických svobod, a pak jsme jej žádali, aby byl solidární se svými palestinskými kolegy, kteří volají po spoluúčasti mezinárodních akademiků na bojkotu izraelské akademie a akademických institucí.“

Hawkingovo rozhodnutí odříct účast na konferenci bylo podle Botmehové „skvělé“. „Myslím, že je úžasné, že jedná na základě morálky. Je to velmi etické a pro nás jako Palestince je velmi důležité vědět, že máme ve světě kolegy, kteří se rozhodují na základě morálních principů a jsou ochotni solidarizovat s okupovanými.“

Komentáře na sociálních sítích v Izraeli jednoznačně odmítaly Hawkingovo rozhodnutí a některé z nich se osobně vymezily vůči jeho fyzické kondici. Jen menšina diskutujících podpořila jeho stanovisko k 46leté izraelské okupaci palestinských území.

Mimo Hawkingův dopis organizátorům konference bylo jeho jménem posláno do Britského výboru pro palestinské univerzity prohlášení potvrzující odřeknutí účasti na konferenci z politických důvodů. Formulace byla schválena Hawkingovým osobním asistentem po konzultaci s Timem Holtem, ředitelem pro komunikaci na Cambridžské univerzitě.

Ve středu 8. května ráno, když Guardian zveřejnil informaci o Hawkingově bojkotu prezidentské konference, vydal Holt prohlášení, v němž se píše: „Profesor Hawking se neúčastní červnové konference v Izraeli ze zdravotních důvodů– jeho doktor mu nedoporučil letět.“

Avšak v pozdějším vyjádření Cambridžská univerzita již uvedla: „Obdrželi jsme nyní potvrzení od kanceláře pana Hawkinga, že byl v pátek do Izraele odeslán dopis týkající se jeho rozhodnutí neúčastnit se prezidentské konference. Toto rozhodnutí přijal na základě žádostí palestinských akademiků, aby podpořil [akademický] bojkot“.

V telefonním rozhovoru s redaktory deníku Guardian nabídl Holt „svou omluvu za nedorozumění“.

Očekávaná účast na letošní konferenci je 5000 lidí z celého světa, včetně podnikatelů, akademiků, umělců a bývalých hlav států. Podle organizátorů potvrdili účast bývalý prezident USA Bill Clinton, bývalý premiér Velké Británie Tony Blair, bývalý sovětský prezident Michael Gorbačov, monacký princ Albert a americká herečka a zpěvačka Barbara Streisandová.

Související odkazy:

Stephen Hawking se připojil k akademickému bojkotu Izraele
Blisty: Stephen Hawking odmítl jet do Izraele
Lidovky: Fyzik Hawking bojkotuje konferenci v Izraeli. Kvůli Palestincům

Akademický bojkot Izraele
Kampaň BDS

Ben White: Five reasons why Hawking is right to boycott
Ben White: Stephen Hawking Is Right: Israel Must Be Boycotted
+972: Stephen Hawking’s message to Israeli elites: The occupation has a price

The Real News: Hawking’s boycott of Israel will shake Israeli public the way sports boycott affected South Africa
The Real News: BDS campaign gaining momentum worldwide to support Palestinian civil struggle for justice

Ali Abunimah: Stephen Hawking’s support for the boycott of Israel is a turning point

Guardian: Noam Chomsky helped lobby Stephen Hawking to stage Israel boycott

New Statesman: Stephen Hawking is right, it’s time to end international support for Israeli impunity

Haaretz: Stephen Hawking confirms he is boycotting Israeli conference
Haaretz: Targeting Stephen Hawking and Dustin Hoffman: Right-wing ‘pro-Israel’ advocacy as hate speech

This entry was posted in Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.