Stephen Hawking se připojil k akademickému bojkotu Izraele

8. května 2013 | The Guardian

Světoznámý fyzik odstoupil na protest proti zacházení s Palestinci od účasti na konferenci pořádané Šimonem Peresem

Stephen HawkingProfesor Stehen Hawking podpořil akademický bojkot Izraele a stáhl svou plánovanou účast z konference pořádané v Jeruzalémě izraelským prezidentem Šimonem Peresem na protest proti zacházení s Palestinci.

Jednasedmdesátiletý Hawking, světoznámý teoretický fyzik a bývalý lukasiánský profesor matematiky na Cambridžské univerzitě, přijal původně pozvání na pátou výroční prezidentskou konferenci konanou v červnu, na které vystoupí známí světoví představitelé a jež poutá pozornost tisíců dalších účastníků. Tento rok bude navíc oživena o oslavu Peresových devadesátin.

Hawking je těžce nemocný, minulý týden však napsal izraelskému prezidentovi krátký dopis, ve kterém mu sdělil změnu svého stanoviska. To sice nezveřejnil, ale Britský výbor pro palestinské univerzity jej s Hawkingovým svolením popsal jako „jeho nezávislé rozhodnutí podpořit bojkot, a to na základě znalosti Palestiny a jednohlasného doporučení jeho palestinských akademických kolegů“.

Hawkingovo rozhodnutí představuje další vítězství v kampani BDS (bojkot, stažení investic a uvalení sankcí), jež se mimo jiné zaměřuje na izraelské akademické instituce.

V dubnu se irský odborový svaz učitelů stal první učitelskou asociací v Evropě, která se přidala k akademickému bojkotu Izraele. V USA se první akademickou organizací, která na celonárodní úrovni podpořila bojkot, stala Asociace pro asijsko-americká studia.

Po oznámení účasti na zmíněné konferenci byl Hawking doslova bombardován žádostmi z Británie a dalších míst, aby své rozhodnutí o účasti změnil. Žádosti přicházely od podporovatelů kampaně bojkotu. Hawking nakonec oznámil přátelům, že se rozhodl přijmout doporučení palestinských kolegů, kteří se jednoznačně shodli na tom, že by se neměl na akci účastnit.

Hawkingovo rozhodnutí se setkalo s vulgárními ohlasy na facebooku, kde se mnoho diskutérů zaměřilo na jeho fyzickou kondici a někteří jej obvinili z antisemitismu.

Účasti na bojkotu se Hawking přiřadil k malé, ale stále početnější skupině britských osobností, kteří odmítly pozvání k návštěvě Izraele, jako např. Elvis Costello, Roger Waters, Brian Eno, Annie Lennox a Mike Leigh.

Mnoho umělců, spisovatelů a akademiků však bojkot kritizuje a odsuzuje jako neefektivní a selektivní. Ian McEwan, který byl v r. 2011 oceněn Jeruzalémskou cenou, odpověděl svým kritikům [příznačným populistickým zjednodušením] takto: „Pokud bych měl jet pouze do zemí, se kterými souhlasím, nevstal bych z postele…Není dobré, pokud se přestane diskutovat.“

Naom Chomský, významný podporovatel palestinské kauzy, řekl, že schvaluje „bojkot a stažení investic u firem, které se podílejí na projektech na okupovaných územích“, ale obecný bojkot Izraele je „dar izraelských jestřábům a jejich americkým podporovatelům“.

Samotný Hawking navštívil v minulosti Izrael čtyřikrát. Naposledy v r. 2006 pronesl jako host britského velvyslanectví v Tel Avivu veřejné přednášky na izraelských a palestinských univerzitách. Tehdy řekl, že se „těšil na návštěvu Izraele a palestinských území a užil si setkání s izraelskými a palestinskými vědci“.

Zdá se, že jeho vztah k Izraeli se od té doby zhoršil. V r. 2009 Hawking odsoudil třítýdenní útok na Gazu, když reportérovi Riz Khanovi z Al-Jazeery řekl, že izraelská odpověď na rakety z Gazy byla „neúnosná…situace je jako v Jižní Africe před r. 1990 a nemůže takto dál pokračovat.“

Israel Maimon, předsedající prezidentské konferenci k tomu řekl: „Toto rozhodnutí je ostudné a špatné. Užití akademického bojkotu je urážející a nesprávné, zvláště u těch, u kterých je duch svobody základem lidského a akademického poslání. Izrael je demokracií, ve které může každý vyjádřit svůj názor, ať je jakýkoliv. Bojkot je neslučitelný s otevřeným demokratickým diskursem“.

V r. 2011 přijal izraelský parlament zákon, kterým definoval bojkot vyhlášený jednotlivcem či organizací za „civilní přečin“, který může vést k požadavku kompenzace, a to bez ohledu na výši škody. Zákon definuje bojkot jako „záměrné vyhýbání se ekonomických, kulturních a akademických vazeb s jednotlivci či jiným činitelem na základě jeho příslušnosti ke státu Izrael, jedné z jeho institucí nebo území pod jeho kontrolou a to způsobem, který může vést k ekonomické, kulturní nebo akademické újmě“.

Související odkazy:

Blisty: Stephen Hawking odmítl jet do Izraele
Lidovky: Fyzik Hawking bojkotuje konferenci v Izraeli. Kvůli Palestincům
Akademický bojkot Izraele
Ben White, Al Jazeera: Five reasons why Hawking is right to boycott

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.