„Obamo, děkujeme, že podporujete apartheidní stát,“ znělo od Izraelců v Tel Avivu

22. března 2013 | Apartheid4All

Před americkou ambasádou v Tel Avivu, 22. března 2013

Prezidente Obamo, děkujeme za podporu a ochranu našeho apartheidního státu. A zvláště děkujeme lidu Spojených státu amerických za to, že jste nám v průběhu let darovali více než 230 miliard dolarů ze svých daní, abyste podpořili naši vojenskou a židovskou nadřazenost ve Svaté zemi. Ano, nemůžeme to udělat bez vás! (Foto: Keren Manor/Activestills.org)

Následující video ukazuje, co se přihodilo našim palestinským přátelům v ghettu/bantustánu v Hebronu/Khalilu [arabsky], když se pokusili udělat podobný protest: „Demonstration against Obama’s visit, Hebron, West Bank, 20.3.2013

[Je třeba pochopit, …] co znamená žít pod vojenskou nadvládou, kde všechny politické akce jsou vyhlášením stanného práva považovány za ilegální. Palestinci mají přesto odvahu prosazovat své právo na protest a účastnit se demonstrací, jako byla například 20. března demonstrace v Hebronu. Mnoho z nich bylo několikrát zavřeno na nepředstavitelně dlouhou dobu. Armáda dělá noční razie do jejich domovů, vytahuje děti z postele a zatýká je.

Komentář ISM ČR:

Pro mnohé Čechy a Češky, vystavené pouze informacím českých mainstremových deníků se „zprávami, kterým můžete věřit“ a podobně, mohou být informace o tvrdé kritice izraelské politiky vůči Palestincům ze strany samotných Izraelců překvapivé a něčím novým, možná nepochopitelným.

Každý pátek se desítky až stovky Izraelců převážně z Tel Avivu anebo Jeruzaléma vydávají [ilegálně] na okupovaná palestinská území, aby v palestinských vesnicích při pravidelných nenásilných protestech vyjádřili svou solidaritu a stáli bok po boku s Palestinci a čelili mnohdy velmi násilnému potlačení protestů izraelskou armádou. Izraelci – od náctiletých až po důchodový věk – čelí tak svým spoluobčanům – mladým vojákům a vojačkám ve službách izraelské armády (která si říká „obranná“, IDF, svými činy však dokazuje, že je útočná…).

Související informace můžete najít například na stránkách:

Anarchists Against the Wall
Ta’ayush (facebook) (twitter)
Breaking the Silence
Peace Now (facebook)
The Villages Group
Zochrot
Machsom Watch – women against the occupation and for human rights
Combatants for Peace
aj.

This entry was posted in Píše se jinde, Videa, Zprávy and tagged , , , . Bookmark the permalink.