Vedení firmy Caterpillar a Phoenix-Zeppelin v Modleticích u Prahy za zavřenými dveřmi

18. března 2013 | vlastní zpráva

bulldozersV pondělí ráno, 18. března 2013, zavítali tři aktivisté Mezinárodního hnutí solidarity k branám administrativních a montážních budov firmy Caterpillar a Phoenix-Zeppelin, která v ČR prodává stroje Caterpillar, aby jejímu vedení připomněli, že jsou tyto stroje dodávány izraelské armádě, která je běžně využívá jako součást svého útočného arzenálu. Firma Caterpillar tak přímo profituje z nelegální okupace a útlaku Palestinců.

Aktivisté rozdávali zaměstnancům a dodavatelům firmy otevřený dopis, ve kterém vzpomněli zesnulé členky ISM Rachel Corrie zabité obrněným buldozerem Caterpillar D9 při demolici palestinských domů v pásmu Gaza přesně před deseti lety. Dopis seznamoval s rolí strojů Caterpillar v izraelské armádě na okupovaných palestinských územích, kde jsou používány k boření obytných domů, ničení infrastruktury a k vytrhávání olivových stromů.

Akce, chápána jako informativní, měla pokojný nenásilný charakter. Po necelé půlhodině byli aktivisté vykázáni z areálu a jejich žádosti o předáni dopisu vedení podniku nebylo vyhověno. Chceme připomenout, že ani odvolávání se na soukromý pozemek či soukromé zájmy nezbavuje firmy zapletené v řetězci obchodů s okupační moci odpovědnosti, byť jen k vlastnímu podnikatelskému kodexu, ve kterém stojí: „Firma Caterpillar přijímá zodpovědnost globálního občanství. Ať již investujeme či obchodujeme kdekoliv na světě, víme, že náš závazek k finančnímu úspěchu musí vzít v úvahu také sociální priority.“

ISM Česká republika

Buldozery jako zbraň

Firma Caterpillar prodává buldozery izraelské armádě prostřednictvím amerického programu zahraničního vojenského prodeje, odděleně od svého běžného dodavatelského řetězce produktů na obecný izraelský trh. Po dopravení do Izraele jsou buldozery D9 obrněny a uzpůsobeny k pojmutí podstavců na kulomety a odpalovačů granátů. Podle svědectví Joshe Reubnera z Americké kampaně za ukončení izraelské okupace před Russelovým tribunálem o Palestině v roce 2010, podléhají veškeré transfery amerických zbraní a vojenské pomoci zákonům, které mají zabránit, aby byly tyto zbraně používány k porušování lidských práv. Například Zákon o kontrole zbrojního exportu udává, že zahraniční země přijímající zbraně jako vojenskou pomoc je musí používat pouze k zajištění vnitřní bezpečnosti a k legitimní sebeobraně.

V případě buldozerů Caterpillar tomu tak však není. Buldozery jsou neustále systematicky využívány v mezinárodně odsouzených válečných zločinech na okupovaných palestinských územích, jako například při útoku na město Jenin v roce 2002, zdemolování čtvrtí města Rafah v roce 2004, invazi do Libanonu v roce 2006 anebo při útocích na Gazu v roce 2008. V posledních dvou zmíněných útocích byly zcela zákeřně používány automatické buldozery D9 (Dawn Thunder) a automatické verze menších přístrojů (Front Runner), speciálně vyvinutých pro městskou válku.

Během dubnového útoku na uprchlický tábor v Jeninu v roce 2002 srovnaly buldozery D9 se zemí stovky civilních domovů s cílem „vyčistit cesty do tábora“. Jak odhaluje zpráva organizace Human Rights Watch z roku 2002, byly některé domy demolovány v době, kdy v nich byli stále jejich obyvatelé. Přibližně 4000 lidí zůstalo bez domova.

V květnu 2004 byly buldozery firmy Caterpillar používány při útoku izraelské armády na uprchlický tábor v Rafahu v pásmu Gazy. Zpráva Human Rights Watch zmiňuje tyto masové demolice a poznamenává: „Během pravidelných nočních razií a bez jakéhokoliv minimálního upozornění používaly izraelské síly obrněné buldozery D9 firmy Caterpillar ke srovnání se zemí celých bloků domů na okraji tábora, rozšiřujíc tak takzvanou nárazníkovou zónu, která je nyní až 300 metrů široká. Míra destrukce napovídá, že izraelské síly demolovaly domy, aniž by rozlišovaly, zda představují bezpečnostní ohrožení či ne, což je v rozporu s mezinárodním právem. Ve většině případů dochází organizace Human Rights Watch k závěru, že ničení bylo provedeno, aniž by bylo vojensky vyžadováno.“ Zpráva dále uvádí příklady domů a infrastruktury (silnice apod.), jež byly bezdůvodně zničeny.

Jak upozorňuje Goldstoneova zpráva, buldozery D9 firmy Caterpillar předcházely izraelské jednotky v invazi do jižního Libanonu (2006) a do Gazy (2008), a to za účelem systematické destrukce civilních budov, domů, půdy, úrody, sadů a infrastruktury. Podle výpovědí svědků pokračovalo ničení i poté, co izraelští vojáci převzali kontrolu nad územím.

Podle článku 147 Čtvrté Ženevské konvence je „nezákonně a svévolně vykonané rozsáhlé ničení a přivlastnění majetku“ válečným zločinem.

V březnu 2003 zabil buldozer D9 firmy Caterpillar, řízený izraelským vojákem, mírovou aktivistku Rachel Corrie, která nenásilně protestovala proti demolici palestinského domu v Rafahu v pásmu Gaza.

Další podrobnosti v angličtině: globalexchange.org/economicactivism/campaigns/caterpillar

This entry was posted in Akce, Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.