Izraelská armáda zatkla dvě děti a jednoho dospělého při konfrontacích v Hebronu

15. března 2013 | International Solidarity Movement, Hebron, okupovaná Palestina

Jedno ze zatčených dětí odváděné do armádního džípu

Jedno ze zatčených dětí odváděné do armádního džípu

V pátek 15. března pokračovaly konfrontace v Hebronu, vyprovokované smrtí 25letého Mahmouda Adel Teteho v nedalekém uprchlickém táboře Al Fawar, ke které došlo před třemi dny. Kolem 15. hodiny byl zadržen jeden muž a dvě děti v Palestinci kontrolované oblasti H1 a byli odvedeni do malého terminálu na takzvaném checkpointu 56 (v oblasti H2, kontrolované Izraelci).

Chlapcům je okolo 9 a 11 let. Byli drženi uvnitř uzavřené kabiny s několika vojáky po dobu půl hodiny. Pozorovatelům nebyl umožněn přístup, navzdory jejich opakovaným pokusům zaručit, aby se zadrženými nebylo špatně zacházeno. Všichni tři měli ruce svázané umělohmotnými pouty a dospělý muž měl zavázané oči.

Zadržení byli nakonec z kontrolního stanoviště odvedeni do čekajícího armádního džípu. Vojáci uvedli, že budou odvezeni na policejní stanici. S těmito zatčenými se počet obyvatel Hebronu zatčených za poslední tři dny vyšplhal na jedenáct, žádný z nich nebyl dosud propuštěn.

Během dnešní demonstrace střílela izraelská armáda velké množství slzného plynu a pogumovaných ocelových kulek na davy Palestinců protestujících proti zabití Mahmouda Adel Teteho a opakovaně vnikala do Palestinci kontrolované oblasti H1, do které má dle dohod z Osla izraelská armáda vstup zakázán. Armáda také vnikla do domů, kde pokračovala v útocích na protestující Palestince. Několik Palestinců bylo zraněno, včetně mezinárodního aktivisty postřeleného pogumovanou ocelovou kulkou.

Video ze zadržení: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ng_xqfs3YZM

This entry was posted in Videa, Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.