Palestinci uspořádali tradiční svatbu na checkpointu Hizma, aby upozornili na rasistický izraelský zákon o občanství

9. března 2013 | Love in the Time of Apartheid, okupovaná Palestina

Love in the Time of Apartheid, Hizma, 9. března 2013Sobota, 9. března 2013: Nevěsta, Palestinka s izraelským občanstvím a ženich, Palestinec ze Západního břehu Jordánu se v doprovodu desítek aktivistů přiblížili z obou stran k checkpointu Hizma [oddělující Ramalláh od Jeruzaléma], kde se dožadovali svého práva na lásku a život bez rasistické separační politiky.

Za použití slzného plynu a střelných granátů zabránili izraelští vojáci na checkpointu nevěstě a ženichovi v setkání a ve svatebním obřadu, což jen podtrhuje izraelskou apartheidní politiku separace Palestinců z obou stran hranic z r. 1967.

Akcí byla zahájena palestinská kampaň: „Láska za časů apartheidu“, která se snaží odhalit a čelit izraelskému právu a politice, zvláště zákonu nazvaném Občanství a přístup k izraelskému právu (dočasné nařízení). Tento zákon zabraňuje spojení palestinských rodin, jestliže má jeden z partnerů izraelské občanství, zatímco druhý bydlí na okupovaných územích, a zbavuje je tak jejich občanských, ekonomických, sociálních a dalších práv.
Dne 11. ledna 2012 potvrdil izraelský Nejvyšší soud usnesením č. 466/07 „ústavnost“ tohoto zákona, který byl experty na mezinárodní právo z několika zemí světa prohlášen za „rasistický“.

Kampaň, svolána aktivisty z celého světa má na regionálních i mezinárodních fórech připomenout dodržování mezinárodních právních závazků, pohnat Izrael k odpovědnosti za jeho politiku a přinutit jej zrušit zákon Občanství a přístup k izraelskému právu (dočasné nařízení), stejně jako veškerá další omezení, která zabraňují palestinským rodinám ve spojení či jiné formy diskriminace Palestinců, která porušují základní lidská práva.

Kampaň „Láska za časů apartheidu“ bude zahájena v rámci „Týdne izraelského apartheidu“, který v loňském roce pořádalo na 200 měst světa.

Týden izraelského apartheidu (The Israeli Apartheid Week, IAW) je každoročním mezinárodním fórem pořádaným ve městech a v kampusech, který má za cíl informovat o rasistické povaze státu Izrael. Letošní, již 9. ročník, se koná na různých místech světa v průběhu února a března: http://apartheidweek.org/

Pozadí

Zákon Občanství a přístup k izraelskému právu (dočasné nařízení) se vyvinul z předchozího „dočasného“ nařízení. V květnu 2002 schválila izraelská vláda Dočasné odkladné nařízení [1], které na jeden rok přerušilo „dočasnost“ postupu sjednocování rodin, pokud měl jeden z partnerů izraelské občanství a druhý žil na Izraelem okupovaných palestinských územích (Západní břeh Jordánu a pásmo Gazy). Dne 31. července 2003 izraelský Knesset ratifikoval a legitimizoval toto vládní nařízení do zákona Občanství a přístup k izraelskému právu (dočasné nařízení).

Dne 11. ledna 2012 potvrdil izraelský Nejvyšší soud usnesením č. 466/07 „ústavnost“ tohoto zákona, který byl experty na mezinárodní právo z několika zemí světa prohlášen za „rasistický“. [2]

Tento rasistický zákon nejen že hluboce zasahuje palestinské rodiny po sociální, ekonomické a psychologické stránce, ale pokračování jeho aplikace způsobuje mnohdy nenapravitelné škody v soužití rodinných příslušníků za Zelenou linií.

[1] http://www.hamoked.org.il/items/2960.pdf
[2] http://www.adalah.org/eng/pressreleases/12_1_12.html

Související informace:

Fotografie z Love in the Time of Apartheid, Hizma, 9. března 2013

love second1love-2love-3

Další fotografie viz alakbar: Love in the time of apartheid

 

 

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.