Pozvánka na akci: Film Gaza Calling a debata s režisérkou Nahed Awwad, plus informace o dalších filmech

Upozorňujeme na pražské promítání filmu Gaza Calling a dvě příležitosti debatovat s palestinskou režisérkou žijící v Ramalláhu:

pondělí 11. března od 18.00, Anglo-amer. univerzita — debata s režisérkou
úterý 12. března od 19.30, kino Světozor velký sál — film a debata s režisérkou

gaza calling pic smaller

Podrobné informace:

pondělí 11. března od 18.00, Anglo-americká univerzita (Lázeňská 4, Praha 1, učebna 001) — Debata s palestinskou filmařkou Nahed Awwad, režisérkou filmu Gaza Calling
pořádá Anglo-americká univerzita
nutno potrvrdit účast do 8. března na adresu: sadi.shanaah@aauni.edu
akce pouze v angličtině

Nahed AwwadAnglo-americká univerzita vás srdečně zve na debatu s palestinskou režisérkou Nahed Awwad, která se bude konat dne 11. března od 18.00 do 19.30 v učebně 001 (AAU, Lázeňská 4, Praha 1). Režisérka navštíví Prahu u příležitosti uvedení svého filmu Gaza Calling (Volá Gaza) na festivalu Jeden svět. V dokumentu se Nahed Awwad zaměřuje na problémy, kterým musí čelit Palestinci z Gazy žijící na Západním břehu Jordánu. Režisérka sleduje dvě rodiny rozdělené zdánlivě nepřekonatelnými překážkami způsobenými, jak sama popisuje, „absurdními byrokratickými podmínkami vytvořenými izraelskou okupací a takzvaným mírovým procesem z Osla“.

Debata se mimo jiné zaměří na samotný obsah filmu a zkušenosti režisérky při natáčení, ale také na dopady zamezení kontaktu mezi Gazou a Západním břehem Jordánu na životy Palestinců a na důsledky pro palestinskou společnost obecně.

Svou účast prosím potvrďte do 8. března emailem na adresu: sadi.shanaah@aauni.edu

Další informace:
http://www.aauni.edu/news/debate-with-film-director-nahed-awwad
http://www.facebook.com/angloamericanuniversity

 

úterý 12. března od 19.30, kino Světozor velký sál (Praha) — Promítání filmu Gaza Calling a debata s režisérkou
pořádá Jeden svět
film v originálním znění s českými titulky, debata tlumočena do češtiny

gaza callingPalestina je nejen okupovaná země, ale důsledkem okupace také fyzicky odloučené a rozdělené společenství. Přes milion Palestinců žije již více než pět let v Gaze sužované blokádou. Když se někomu výjimečně podaří dostat se ven například za prací nebo studiem na palestinský Západní břeh Jordánu, nemůže se vracet. Snímek pozoruje každodenní život dvou odloučených rodin. Hikmat se odstěhovala na Západní břeh kvůli práci. Protože má v průkazu totožnosti bydliště v Gaze, nemůže se svobodně pohybovat ani tam. Už pět let neviděla svého syna Mustafu. Ten dlouhodobě žádá o změnu bydliště. Nerozhoduje o ní však palestinská samospráva, ale Izrael a šance na sjednocení rodiny jsou mizivé. Sámirovi se povedlo vystudovat na Západním břehu Jordánu, kde po promoci zůstává. Nemůže vycestovat do zahraničí a jeho studijní stipendium propadá. Palestinci oddělení státem Izrael tak udržují rodinný život po telefonu a přes internet. Ve vlastní zemi jsou nuceni se rozhodovat mezi rodinou a obživou, mezi domovem a svými sny.

Další informace:
http://www.jedensvet.cz/2013/filmy-a-z/23304-vola-gaza
http://www.oneworld.cz/2013/films-a-z/23304-gaza-calling

 

Dále si vás dovolujeme upozornit na další filmy s palestinskou tématikou na festivalu Jeden svět:

úterý 12. března od 17.30, Francouzský institut, Praha
Zvláštní uvedení – Best of Karama HRFF
http://www.jedensvet.cz/2013/filmy-a-z/24107-zvlastni-uvedeni-best-of-karama-hrff

sobota 9. března od 16.00 a úterý 12. března od 21.30
Svět, který není pro nás
http://www.jedensvet.cz/2013/filmy-a-z/23542-svet-ktery-neni-pro-nas

Posledním filmem dotýkajícím se palestinské zkušenosti na festivalu Jeden svět je film Neviditelní od izraelského režiséra Yariva Mozera, který bude přítomen na debatu. Spíše než doporučit je však nutno upozornit na mnohými organizacemi kritizovaný manipulativní obsah filmu v podobě “pinkwashing“: tímto termínem je označována izraelská propaganda, jejíž snahou je vylíčit Izrael jako ráj pro gaye a lesby, zároveň však naprosto ignorovat lidská práva Palestinců žijících v apartheidním systému. Na pováženou jsou i prohlášení režiséra, ve kterých mimo jiné uvádí, že “palestinská konzervativní společnost nerespektuje lidská práva obecně, a to včetně práv žen a samozřejmě práv gayů” a Gazu a Západní břeh Jordánu považuje za “primitivní” oblasti. Namísto údajné pomoci tímto filmem palestinským queers by měl režisér a organizátoři Jednoho světa vyslechnout výzvu k bojkotu (BDS), ke které výzývá mnoho palestinských queer skupin jako např. PQBDS, Al-Qaws, Aswat aj.

neděle 10. března od 20.00 a úterý 12. března od 17.30
Neviditelní
http://www.jedensvet.cz/2013/filmy-a-z/22913-neviditelni

This entry was posted in Akce, Filmy a dokumenty, Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.