Pozvánka na akci: Promítání filmu Cestovní mapa k apartheidu, středa 21.11. od 18:00, Infocentrum Salé, Praha

Zveme vás na promítání filmu Cestovní mapa k apartheidu (Roadmap to Apartheid), které proběhne ve středu 21. listopadu od 18:00 v Infocentru Salé (Orebitská 14, Praha 3 – Žižkov).

Film srovnává jihoafrický apartheid s apartheidem, který probíhá na palestinských teritoriích. Jedno historické a jedno stále probíhající období mají k sobě v několika aspektech nečekaně blízko. Před filmem se můžete těšit na večeři v arabském stylu.

Více o filmu:

Cestovní mapa k apartheidu (Roadmap to Apartheid) Režie: Eron Davidson, Ana Nogueira, USA, 2012. Anglicky s českými titulky. 95 min.

Ana Nogueira je běloška pocházející z Jižní Afriky a Eron Davidson je izraelský občan židovského původu. Jejich osobní zkušenosti využívají režiséři tohoto filmu při zkoumání analogie apartheidu, běžně používané při popisu izraelsko-palestinského konfliktu.

Cestovní mapa k apartheidu je jak historickým dokumentem o vzestupu a pádu apartheidu v Jižní Africe, tak filmem poukazujícím na to, proč tolik Palestinců a Palestinek dnes cítí, že žijí v systému apartheidu, a proč s nimi souhlasí stále více lidí po celém světě.

Přestože není dokonalá, analogie apartheidu poskytuje užitečný rámec pro diskusi o složitých problémech, kterým Izraelci a Palestinci čelí. Tento film je zkoumá do hloubky a porovnává mnohé zákony a nástroje, používané jak Izraelem, tak Jižní Afrikou v době apartheidu. Divákům představuje život Palestinců na Západním břehu, v pásmu Gazy a na území dnešního Izraele a s pomocí uznávaných analytiků, věnujících se tomuto tématu, jim umožňuje získat hlubší porozumění celého konfliktu. V kombinaci s archivními materiály a vzpomínkami obyvatel Jižní Afriky tvoří tento film ucelený obraz o tom, proč je tato analogie používána stále častěji a jaký má dopad na hnutí proti okupaci Palestiny, a to jak v rámci okupovaných území a Izraele, tak mezinárodně.

Oficiální stránky filmu: roadmaptoapartheid.org

This entry was posted in Akce, Filmy a dokumenty and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.