Fotoreportáž: Páteční demonstrace v Bilínu českýma očima

18. listopadu 2012 | Vlastní zpráva

V malé vesnici Bilin, která se nachází několik kilometrů od hranice příměří a asi půl hodinu cesty z Ramalláhu, se již sedm let konají pravidelné páteční demonstrace proti nelegálnímu zabírání půdy a vodních zdrojů Izraelem a již vystavené zdi. Původně měla kvůli výstavbě zdi vesnice přijít o dvě třetiny zemědělské půdy. Po úspěchu nenásilného odporu byla původní zeď odstraněna, ale o kus dál byla vystavena zeď nová, jež ukrojila jednu třetinu zemědělské půdy vesnice. Celkově přijde vesnice až o padesát procent své půdy. Nová zeď se táhne jen pár set metrů za vesnicí a na jejím okraji je přes zeď výhled na dvě nelegální izraelské osady.

Další z pravidelných demonstrací se konala v pátek 16.11. a zúčastnilo se jí více než 60 lidí, jak místních Palestinců, tak i aktivistů z Itálie, Španělska, Velké Británie, Kanady, ale i Česka a Slovenska. Zhruba třetinu demonstrantů tvořili izraelští aktivisté.


Obvyklý začátek demonstrace: aktivisté jdou z vesnice po cestě vedoucí ke zdi.


Téměř u zdi. V dálce je vidět ilegální izraelská osada.


Izraelští vojáci za zdí.


Kouř z hořících pneumatik, které se používají, aby měli vojáci zhoršené zaměřovací podmínky.


První výstřely kanystrů se slzným plynem.


Zeď, žebřík a v dálce osadníci.


Mezi drátem a zdí.


Relativní klid.


Odvážný a provokativní kousek: vlajka na zdi.


Pohled na osadu a pravidelný účastník demonstrací na vozíku, na který je upoután po zranění izraelskou armádou.


Ilegální osadníci za zdí a za plotem.


Lídr nenásilného odporu v Bilínu, Abdalláh Abu Rahma, poté co se jako ostatní demonstranté nadýchal slzného plynu.

V pátek 16.11. nebyl naštěstí nikdo z demonstrantů zasažen ani zraněn. Demonstrace trvala více než dvě hodiny. Pokoušeli jsme se přiblížit ke zdi a zde hlasitě protestovat proti okupaci a za svobodnou Palestinu. Před vystřelenými kanystry se slzným plynem, které vojáci stříleli přímo do demonstrantů, což je jednak nelegální (vojáci mají nařízeno střílet obloukem), ale hlavně velmi nebezpečné (může dojít k zabití), jsme utíkali olivovým hájem pryč od zdi a zase se vraceli. Přesto jsme se slzného plynu několikrát nadýchali. Vojáci stříleli zvukové granáty, které ale nejsou nebezpečné a používají se pouze k zastrašení.

Jak poznamenali izraelští aktivisté, akce byla nebezpečnější než v posledních týdnech, kdy téměř nedošlo na plyn ani na pogumované kulky. Demonstraci jsme skončili v momentě, kdy vojáci zahájili střelbu pogumovanými kulkami s ocelovým středem.

Foto: Zbyněk Kubišta

This entry was posted in Fotogalerie, Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.