Aktuální situace vězňů držících hladovku

Samer Al-Barq, Akram Rikhawi a Hassan Safadi drží nadále hladovku

28. června 2012 | Addameer

V izraelských věznicích drží nadále hladovku tři palestinští političtí vězni. Právnička organizace Addameer Mona Neddaf navštívila dne 25. června ve vězeňské nemocnici v Ramlehu vězněného Samera Al-Barqa. Samer je zadržován v administrativní vazbě a hladovku drží již 38. den. Jeho zdravotní stav se zhoršuje.

Samer zahájil hladovku 15. dubna, na protest proti pokračující administrativní vazbě, ve které je od listopadu 2010. Tuto hladovku skončil po třiceti dnech, kdy byla 14. května ukončena hromadná hladovka palestinských vězňů poté, co došlo k dohodě s izraelskou vězeňskou správou o omezení prodlužování administrativní vazby. O týden později, 22. května, byla Samerova administrativní vazba obnovena o další 3 měsíce. Okamžitě znovu zahájil hladovku a sdělil paní Neddaf, že hladovku nepřeruší do doby, než dojde k dohodě ohledně jeho propuštění.

Vzhledem k délce jeho hladovky v dubnu a s tím, že přijímal potravu pouze jeden týden, Samerův stav se nyní nadále zhoršuje. Má slabý srdeční tep a vězeňští lékaři upozorňují na možné dopady hladovky na funkce mozku. Nyní pije pouze vodu s glukózou.

Paní Neddaf se setkala také s Mahmoudem Sarsakem, který 18. června ukončil svou hladovku trvající historických 92 dnů. Propuštěn má být 10. července. Přestože jeho celková rekonvalescence potrvá ještě dlouhou dobu a každé ráno pociťuje závratě, jeho zdravotní stav se zlepšuje. Nyní váží asi 58 kg. Pravidelně je převážen na zdravotní kontroly do nemocnice v Assaf Harofeh, zadržován je přesto stále ve vězeňské nemocnici v Ramlehu.

Další z vězňů, Akram Rikhawi, nepřijímá potravu již 78. den. Nadále je v přímém ohrožení života. Nezávislým doktorům z organizace Physicians for Human Rights-Israel je nadále bráněno v přístupu k Akramovi.

Hassan Safadi, zadržovaný v administrativní vazbě, drží již 8. den další hladovku, kterou znovu zahájil poté, co byla jeho administrativní vazba dne 21. června obnovena, navzdory dohodě s Izraelem o jeho propuštění po vypršení současné délky.

Aktuální situaci palestinských vězňů držících hladovku lze sledovat na twitteru či webu organizace Addameer:

This entry was posted in Vězni and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.