Dvacet palestinských dětských vězňů zahájilo hladovku ve vězení Hasharon

13. června | Palestinian Information Center

Aktualizace (20.06.): Hladovka dětských palestinských vězňů pokračuje již devátým dnem.

Dvacet palestinských dětí zadržovaných ve vězení v izraelském městě Hasharon zahájilo v úterý 12. června neomezenou hladovku na protest proti tvrdým vězeňským podmínkám a kvůli nevyslyšení jejich požadavků vězeňskou správou.

Sedmnáctiletý Ahmed Lafi, který byl jedním z hladovějících dětí, řekl úřadu zabývajícím se vězeňskými otázkami v Gaze, že 20 zadržovaných dětí začalo neomezenou hladovku na protest proti špatným a dále se zhoršujícím podmínkám ve vězení. Děti se nemohou vzájemně navštěvovat a je jim bráněno ve studiu.

Dále uvedl, že „vězeňská správa nadále mučí a ponižuje dětské vězně, dokonce po podepsání dohody mezi vedoucími výboru hladovkářů a vězeňskou správou.“

Ahmed Lafi také uvedl, že vězeňská správa uvalila samovazbu na všechny vězně, kteří se dožadují svých práv kvůli špatným vězeňským podmínkám, které sám zažil.

Zdůraznil, že izraelská rozvědka používá extrémní metody mučení, aby z dětí dostala přiznání, což je v rozporu se všemi mezinárodními konvencemi a právy dětí.

V izraelských věznicích se nachází 190 palestinských dětí ve věku do 18 let. Podmínky ve věznicích jsou tvrdé. S těmito nezletilými je zacházeno stejně jako s dospělými vězni: nemají dostatek jídla, členové rozvědky dělají v jejich celách pátrací razie, dochází k provokacím, lékařskému zanedbání a dětem je odpírán přístup ke vzdělání.

Související odkazy na palsolidarity.org:

 Aktuální informace o situaci palestinských vězňů na stránkách palestinských a izraelských lidskoprávních organizací:

Podrobná zpráva o aktuální situaci palestinských dětských vězňů:

This entry was posted in Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.